The English Version, HERE
EXCLUSIV. O echipă formată la Sibiu a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de 5,15 milioane de dolari, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum – și, în curând, va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”.
Am auzit pentru prima dată de ELROND în 2018. Căutam pe Facebook și LinkedIn oameni competenți pentru o discuție live & podcast la UPGRADE 100 despre evoluția blockchain.
Un nume indicat des: Beniamin Mincu. Emisiunea a trecut, dar am rămas în legătură cu Beniamin, fondatorul ELROND.
„Vrem să construim blockchain de câteva sute de ori mai rapid decât cele actuale”, mi-a spus atunci. Era înainte cu 6 luni de a obține finanțare pentru idee. I-am răspuns, mai mult din politețe: „Ok, dă-mi un semn dacă reușiți…”.
Am privit rezervat proiectul lor, dezvoltat în Sibiu. A urmat însă apoi o primă finanțare de 1.9 milioane $, obținută în vara lui 2019, de la Binance Labs, Electric Capital, NGC Partners, Maven 11 și Woodstock plus angel investors din mai multe țări.
Am citit știrea atunci, am uitat în 5 minute. Dar, acum 3 luni, un mesaj text de la Beniamin mă anunța, sec: „Mai știi ce povesteam? Avem o capacitate de procesare de până la o mie de ori mai mare”. Am răspuns, sceptic: „Ai tastat un zero sau doi de zero în plus?”. Nu era însă nici o greșeală, se pare…
Democratizarea blockchain
Echipa ELROND – fondată de Beniamin Mincu alături de fratele său Lucian Mincu și de cunoscutul antreprenor sibian Lucian Todea (fondator al Soft32, partener MobilPay, investitor și în alte startup-uri cunoscute precum TyingDNA sau SmartBill) susține că a reușit deja să dezvolte o platformă cu eficiență de peste 1.000 de ori mai bună în capacitate de procesare, viteză și cost, și aceasta urmeaza sa fie lansată în perioada imediat următoare.
În plus, mai spun cei din echipa fondată la Sibiu, platforma care folosește o crypto monedă numită ELROND, va avea o capacitate de procesare de peste 10.000 de tranzacții pe secundă – comparativ cu 5-7 în cazul BITCOIN ori 15 în ETHEREUM.
„Să dispui doar de 7 până la 15 tranzacții pe secundă la nivel global, sugerează, că deși foarte promițătoare și valorificată la sute de miliarde de dolari, tehnologia e încă în faza incipientă. Prin Elrond acest lucru se va schimba foarte curând.”, spune Beniamin.
Dar cei de la ELROND mai dezvoltă un proiect extrem de ambițios în paralel: este vorba de o interfață atât de ușor de folosit încât va putea să ducă la democratizarea utilizării tehnologiei blockchain, deschizând calea spre folosirea ei la scară largă.
„Va fi o interfață atât de simplă și de intuitivă încât chiar și părinții noștri vor putea utiliza avantajele blockchain. Exact la fel cum utilizatorul mediu nu știe că atunci când trimite un email utilizează protocolul SMTP, tot așa va putea face transferuri globale de bani, fară să știe că operează via blockchain”, explică Beniamin.
„Vrem ca ELROND să reprezinte pentru ecosistemul blockchain, ce au reprezentat browserul și tranziția de la dial-up la broadband pentru internet. Sună aproape imposibil până când observi că deși foarte dificile, cu suficient efort și nopți nedormite, aceste lucruri pot fi transformate in realitate.”
Beniamin Mincu, fondator ELROND
Un blockchain de cel puțin 1.000 de ori mai scalabil și o interfață care să simplifice semnificativ utilizare tehnologiei ar fi, cu siguranță, ingrediente de bază pentru un moment istoric în tehnologie.
Și un motiv de mândrie pentru industria tech Made in Romania. Beniamin Mincu și echipa lui spun că sunt foarte aproape de a lansa acest ecosistem revoluționar. Ambițios, momentul de început, în care această interfață se va conecta și va funcționa legată de noul blockchain super-scalabil, se numește „The Genesis”, sugerând începutul unei noi ere pentru tehnologia blockchain.
Am încercat să decriptăm viziunea ELROND cât mai explicit posibil, în 3 pasi. Și în tot atâtea scurte (cât de scurte posibil) capitole.
1. Un moment istoric?
Povestea celor de la ELROND sună super interesat – dar, știm cu toții, ultimii ani au fost plini de „PR bullshit” în industria tech.
De aceea, l-am invitat pe Beniamin la o discuție mai amplă în studioul UPGRADE 100, și am făcut o vizită la sediul ELROND din Sibiu pentru a vedea cum stau lucrurile.
Ceea ce voiam să fie doar un “scurt interviu” pentru podcast s-a transformat, în cele din urmă, într-un mini-documentar: în prima parte încerc să lămuresc în ce măsură e doar o „fumigenă” și de ce reușita tehnică este, într-adevăr, atât de importantă?
2. Cât de solid este proiectul?
Să spui că ai capacitatea de a construi un blockchain la scara internetului de azi nu e o misiune la care să te încumeți foarte ușor. De aceea, în partea a doua a discuției – pe care am continuat-o la Sibiu – am încercat să aflu cât de solid este business-ul ELROND.
Ce nu am acoperit în interviul video, detaliez aici:
- FINANȚARE – În ceea ce privește finanțarea, cum spuneam, ELROND a închis o primă rundă de 1.9 milioane de dolari în iunie 2019, la care au participat Electric Capital, NGC Partners, Maven 11, Woodstock precum și alți investitori din Marea Britanie, India, Israel, Asia și Europa, și o a doua rundă de 3.25 milioane de dolari, derulată ca un Initial Exchange Offerring pe Binance.
Binance e cel mai mare exchange crypto din lume, și acesta a investit în ELROND, prin Binance Labs. Detalii, aici.
- OPEN-SOURCE – Afirmațiile echipei despre performanța Elrond pot fi verificate. Codul este open source si poate fi verificat pe GitHub. Exista și o lucrare științifică care detaliază design-ul arhitecturii ELROND, care e si ea disponibilă online în format complet – aici.
- SECURITATE – ELROND a fost auditat din punct de vedere al securității de Trail Of Bits, care are printre foștii clienți Apple, NASA, Facebook și DARPA. Detalii, aici.
- ECONOMICS – Modelul economic propus de ecosistemul ELROND este validat de PRYSM, companie de consultanță specializată, fondată de un grup de economiști de la Harvard si Stanford.
-
PARTENERIATE – Elrond dispune de un ecosystem în continuă creștere, explorând colaborări pe diferite aplicații ale blockchain-ului cu companii precum Samsung, Runtime Verification, Chainlink, și 20+ altele.
- OAMENI – Echipa ELROND adună un grup remarcabil de antreprenori, ingineri și cercetători, sau după cum spune Beniamin: „Am construit o echipă cu care putem construi rachete, și asta nu e o figură de stil”.
FOUNDERS:
- Beniamin Mincu – Founder & CEO: vizionar tech și unul dintre pionierii blockchain în România, implicat încă din 2014 în echipa core NEM.io, și investitor în mai multe cunoscute startup-uri blockchain precum Binance, BAT, sau Tezos prin Metachain Capital, fondat impreună cu fratele său.
- Lucian Todea – COO: cunoscut antreprenor tech, fondator al Soft32, partener MobilPay, investitor printre altele și în alte startup-uri cunoscute precum TyingDNA sau SmartBill.
- Lucian Mincu – Co-Founder & CIO: inginer autodidact, activ în mai multe startup-uri din Germania printre care Uhrenwerk 24, Cetto, Liebl Systems înainte să se alăture fratelui său, Beniamin, pentru a co-fonda MetaChain Capital, și apoi Elrond..
KEY PEOPLE:
- Adrian Dobriță – Head of Engineering: ex-inginer Intel, olimpiadă în Inteligență Artificială, Master în Computer Science
- Radu Chiș – Head of Technology: a lucrat înainte la NTT Data, olimpiadă Matematică, Doctorat în Computer Science
- Robert Sasu – Core Developer: Continental, Google, olimpiadă Matematică și Computer Science, Master Computer Science & VR
- Sebastian Marian – Core Developer: ex-inginer Compa, câștigător al locului 3 global la competiția de Inteligența Artificială RoboCup (3 ori câștigător), Bachelor în Computer Science
- Iulian Pascalau – Core Developer: ex-inginer Compa, olimpiadă Fizică, Matematică și CS, Bachelor în Computer Science
- Corcoveanu Cristian – Core Developer:ex full stack developer la NTT Data, olimpiadă Matematică, Bachelor in Computer Science
- Andrei Marinică –Inginer cercetător: ex-Microsoft, olimpiadă Matematică și Fizică, Doctorand în Inteligență Artificială
- Camil Băncioiu– Inginer cercetător: olimpic Fizică și Computer Science, Doctorand în Inteligența Artificială
- Andrei Bancioiu – Inginer cercetător: ex-engineer IQuest, olimpiadă Matematică și Computer Science, Doctorand în Machine Learning
Iată partea a 2-a a discuție, pentru care am fost să îi vizităm pe băieți la Sibiu:
3. Ce poate face un blockchain pentru toți?
Fondatorii ELROND cred că prima zonă în care tehnologia lor va avea un impact major sunt ceea ce numim azi banii și, implicit, plățile.
„Ce numim azi crypto sau digital money vor fi banii obișnuiți în viitorul nu foarte îndepărtat, iar noi pregătim acest viitor. Pentru început, noua tehnologie va redefini felul în care folosim banii, însă aplicabilitățile nu se opresc aici.”
Cum și dacă ELROND e încă deschis pentru investment, cum se poate risca și câștiga în ecosistemul lor, care e deja public (moneda emisă de companie se poate tranzacționa pe Binance, aici) și care e viziunea fondatorului legată de viitor, în partea a 3-a (și ultima) a dialogului:
Dacă viziunea sibienilor de la ELROND va fi confirmată în practică, și dacă istoria blockchain se rescrie în linii de cod acum, chiar din România, vom vedea.
Până atunci, un lucru e cert: la Sibiu, în sudul Transilvaniei, o echipă entuziastă lucrează zi și noapte să construiască un vis: un nou blockchain, care ar putea impacta masiv lumea de mâine.
Pentru mai multe detalii, ascultați cel mai recent podcast UPGRADE 100
Versiunea podcast a emisiunii UPGRADE 100 Live este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania și BT Talks.