Paul Alexandru, specialist în digital marketing și creator de conținut online, vă prezintă UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României.
Newsletterul UPDATE 1.1 ajunge în inboxul comunității UPGRADE 100 în fiecare zi de 1, la ora 1. Vă puteți abona aici.
-
DISRUPTION: Noul Windows 11, smartwatch Facebook și invazia clonelor Clubhouse
- Suportul pentru Windows 10 va înceta pe 14 octombrie 2025. O versiune timpurie de Windows 11 a fost scăpată în mediul online cu 8 zile înainte de prezentarea oficială a noului sistem de operare, programată pentru 24 iunie. În cele din urmă, Microsoft a prezentat oficial Windows 11: va avea opțiunea de a configura mai multe desktop-uri și de a rula aplicații Android. Noua variantă este gratuită, va avea Steam integrat, iar în cazul laptopurilor promite să salveze durata de viață a bateriei. Windows 11 nu va fi suportat de Intel Mac și cere utilizatorilor să folosească ‘Trusted Platform Module’, pentru o securitate sporită.
- Apple a prezentat viitorul sistem de operare iOS15, la Conferința Mondială a Dezvoltatorilor (WWDC 21). Facetime primește îmbunătățiri, Apple Wallet va putea deschide mașina sau casa, iar browserul Safari a fost reproiectat. Aici o listă cu device-urile ce vor putea primi noile sisteme de operare iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey și watchOS 8. Deși nelansate oficial, au apărut update-urile iOS 15 beta 2 și iPadOS 15 beta 2.
- Aflat în faza beta luna trecută, Google a lansat oficial Android 12. Noua versiune va permite utilizatorilor să limiteze colectarea datelor personale. Android 12 Beta a fost cel mai descărcat Beta din istoria Android, iar acum este deja disponibilă versiunea 2.0. Mai recent a fost lansată 2.1, care a rezolvat o listă de bug-uri.
- SoftBank a anunțat lansarea primului telefon Leica, deocamdată doar pentru piața japoneză, cu un preț începând de la ~1,700$. Telefonul Leica oferă un sezor de 1-inch – cel mai mare disponibil într-un telefon – în timp ce Samsung anunță unul de 0,64 micrometri, ceea ce înseamnă sisteme de camere mai compacte și mai subțiri pe telefoanele viitorului.
- Facebook plănuiește să-și lanseze primul smartwatch, în vara lui 2022. Acesta va beneficia de un display detachable cu două camere foto, pentru a surprinde momente fără a mai avea nevoie de telefon.
- Buy/Copy, Paste, Kill. Mark Zuckerberg a găzduit primul test oficial al Live Audio Rooms. Iar când credeam că atacul clonelor Clubhouse s-a încheiat (căci și Twitter, și LinkedIn au încercat preluarea conceptului), Spotify a lansat Greenroom. A fost lansată și opțiunea ascultării podcast-urilor în feed-ul de Facebook.
- IRL, o nouă rețea de socializare care a strâns 12 milioane de membri, promite că va atrage utilizatorii de pe Facebook pasionați de grupuri și evenimente.
- Facebook lucrează la un sistem care le-ar permite utilizatorilor să recreeze stilul de text din orice fotografie.
- Bulletin, un nou serviciu al Facebook de livrare de newsletterelor, a fost lansat în variantă beta. Firește, Substack nu putea rămâne necopiat.
- Doi foști angajați Google au lansat Neeva, un motor de căutare liber de reclame, dar pentru care ar trebui să plătiți.
- Wix, cunoscut pentru crearea de website-uri, a achiziționat Modalyst, o platformă de livrări prin drone.
- Amazon a cumpărat drepturile podcast-ului ‘SmartLess’ pentru 80 de millioane $.
- Discord a achiziționat startup-ul de realitate augmentată Ubiquity6.
- Zoom achiziționează o companie de inteligență artificială pentru a realiza traduceri în timp real.
-
STARTUPS & INVESTMENTS: Alphabet mai face o încercare cu Waymo
- Start-up-ul românesc de tehnologie Druid pune pe piaţă o tehnologie care reduce cu 90% timpul necesar conceperii şi implementării chatboţilor în companii de orice dimensiune.
- Banca Transilvania a cumpărat Idea Bank și întregul pachet de acțiuni deținut de Getin Holding Group, pentru 43 milioane euro.
- Depop, o aplicație europeană de vânzare a hainelor vintage, a fost cumpărată cu 1,6 miliarde dolari de către Etsy.
- Pentru 1,4 miliarde dolari, Electronic Arts a achiziționat un studio de jocuri de mobil.
- Waymo, fostul proiect al Google de auto-conducere, acum o sub-afacere Alphabet, a strâns 2,5 miliarde de dolari într-o rundă de investiții.
-
eCOMMERCE & RETAIL: Explozia e-commerce în pandemie a dus Facebook la peste 1 trilion de dolari evaluare
- 3 din 4 europeni spun că nu își vor reduce nivelul cumpărărturilor online acum că pot merge și fizic în magazine.
- Mark Zuckerberg anunţă noi funcţii pentru susţinerea afacerilor şi a cumpărăturilor: magazine pe WhatsApp şi Marketplace, Instagram Visual Search şi Shops Ads. Facebook introduce și noi teme de chat, coduri QR și link-uri de plată în Messenger.
- Aplicația de livrări Tazz a beneficiat de investiții de 5,3 milioane euro, în 2020.
- În Elveția, anul trecut față de cel precedent, creșterea ecommerce a fost de 25.8%.
- Potrivit studiului InsightOut 2021, Ikea și Vivre magazinele online cele mai active în comerțul electronic cu mobilă și decorațiuni pentru casă. InsightOut a prezentat rapoarte și pentru categoriile Electronice, Books, Home, Fashion sau Cosmetice.
- Pe 28 iunie, evaluarea Facebook a crescut la peste un trilion de dolari la închiderea pieței.
- Marile puteri economice din G7 au adoptat taxarea companiilor big tech în țările unde operează, nu doar unde au sedii, cu 15%, minim. Legislațiile locale pot taxa mai mult de atât. Facebook a salutat acordul G7.
- 5 legi împotrvia monopolului, propuse în Statele Unite, își propun să restrângă în mod agresiv puterea de piață a companiilor big tech și a modului în care își desfășoară activitatea, iar acest lucru ar putea avea efecte la nivel global.
- Google a lansat Travel Insight, un instrument care să ajute industria ospitalității, oferind date despre destinațiile căutate de turiști. Se anunță și noi intrumente pentru brand-uri și retaileri, pe Google MyBusiness.
- Paterneriatul dintre Woocommerce și Google Shopping s-a oficializat.
-
ADVERTISING & MARCOM: Reclame full screen, link-uri de plată în Messenger și Reels Ads
- Google amână renunțarea la targetarea fără date 3rd party, o veste bună pentru ecosistemul de marketing nepregătit încă pentru “revoluție” dar proastă pentru cei care deja au făcut investiții serioase în noi tehnologii.
- Un raport al Amazon și GroupM arată că 60% dintre anunțurile care influențează cumpărătorii sunt Search Ads.
- Stunt-ul sticlelor de pe masa UEFA. Cristiano Ronaldo a mutat sticlele de Coca-Cola de pe masa declarațiilor, iar Paul Pogba pe cele ale Heineken. UEFA le-a cerut jucătorilor să nu mai mute băuturile aparținând sponsorilor, însă în social media au apărut foarte multe speculații că mișcările au influențat piațele de marketing cu miliarde de euro. Fluctuațiile au fost minime, de fapt.
- Twitter are în plan reclame full screen, care să se afișze în Fleets. Nou este și butonul special de ‘Subscribe’ pentru abonarea la newslettere
- În Franța, Google a fost amendat cu 220 de milioane de euro, pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online. Și Comisia Europeană a deschis o investigație împotriva Google, verificând dacă a restricționat accesul concurenței la datele colectate de la utilizatori și a făcut, astfel, abuz de poziție dominantă
- În UK, rata de engagement pe Instagram este de 4 ori mai mare decât rata de engagement pe Facebook. Instagram lucrează în prezent și la o opțiune de a posta direct de pe desktop. Nou este Reels Ads, care funcționează acum la nivel global.
- Google Ads a introdus limita lunară de cheltuire a bugetului și a anunțat un tip de campanie automatizată, ‘Performance Max’.
- A fost lansată mediaTRUSTapp, prima aplicaţie pentru mobil pe piaţa românească de monitorizare media.
- Google va bloca unele formate de anunț pe Youtube Masthead pentru alcool, pariuri sau medicamente.
- Moz a fost achiziționat de iContact, o companie de email marketing interesată să adauge și SEO în portofoliul de servicii oferite.
-
BIG TECH, AI & DEMOCRACY: Monopol, colectarea datelor și date breaches
- Amazon a creat controverse în SUA, după ce a anunțat că vrea să conecteze fiecare dispozitiv într-o uriașă rețea wireless, oferind clienților doar o săptămână la dispoziție să refuze.
- În SUA, agențiile federale folosesc programele de recunoaștere facială ale companiilor private, însă din 14 doar una este în procesul de finalizare a unei baze de date.
- 64.000 de părinţi olandezi au dat în judecată TikTok, cerând despăgubiri de 1,4 miliarde de euro. Platforma este acuzată că a colectat date de la minori pentru a le prezenta publicitate direcţionată fără a le cere permisiunea.
- Un studiu publicat de Optus Macquarie University Cyber Security Hub din Sydney arată că 9 din 10 aplicaţii medicale şi de fitness din Google Play colectează mai multe date decât ar fi nevoie.
- Franța: Ikea a fost amendată cu un milion de euro pentru că şi-a spionat angajaţii; fostul director local a fost condamnat și a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.
- În China, YouTube ar fi dat jos videoclipuri ce documentau abuzurile drepturilor omului.
- Microsoft a blocat imaginile cu „Omul Tanc” din Tiananmen, în ziua în care s-au împlinit 32 de ani de la masacru
- AI-ul Facebook nu ține pasul cu realitatea, iar instrumentele de contestare nici nu există. Facebook a eliminat postări ce conțineau nume sau poze scoase din context ale unor lideri de opinie din România. Mai mult, Facebook a restricționat pagina G4Media timp de o zi pentru că două dintre articolele distribuite ar fi încălcat standardele comunității; aceștia au încercat să conteste decizia, însă nu există niciun instrument, mijloc, metodă sau persoană de contact.
- Facebook implementează și în România instrumentul ”Alertă Răpire Copil”, prin care va face mai vizibile pe platformă cazurile copiilor dispăruți, folosind informații furnizate de Poliția Română.
- Începând din Statele Unite, Google lansează un nou website și un tool de Google Maps care să ajute la identificarea locațiilor ce oferă gratuit mâncare în comunitățile locale.
- Un data breach masiv a avut loc la LinkedIn, prin care ar fi fost expuse datele a 92% dintre utilizatori. Compania susține însă că nu e vorba decât de o tehnică banală de web scraping.
- Studiourile EA au fost victima unui atac cibernetic, în urma cărora atacatorii au obținut codurile care au stat la baza dezvoltării unor jocuri celebre, hackeri ruși ar fi avut acces luni de zile la baze de date ale băncii Centrale din Danemarca, iar multiple probleme de securitate ale aplicațiilor pre-instalate pe Android ar permite hackerilor accesul la date personale.
- Deși a mai promis în trecut că va renunța la anunțurile de tip politic, Facebook continuă să recomande utilizatorilor grupuri politice.
- Joe Biden a anulat măsurile luate de Trump împotriva TikTok şi WeChat. Facebook a decis suspendarea contulului lui Donald Trump pentru 2 ani. Trump felicită Nigeria pentru interzicerea Twitter și spune că mai multe țări ar trebui să procedeze la fel. Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană, U.K. și Irlanda condamnă actul care nu ar avea o bază legală. Guvernul nigerian a amenințat că va extinde măsura și asupra presei ori a altor rețele de socializare.
-
CRYPTO & BLOCKCHAIN: Licitații pentru NFT-uri, fluctuația Bitcoin și open banking
- Un foarte rar NFT, din 2017, a fost vândut pentru suma de 11,7 milioane $. Este de vânzare un NFT “legendar”: codul sursă al World Wide Web, creat de Tim Berners-Lee; licitația a început la 1000 de dolari și a ajuns la 2,8 milioane. De reținut că NFT-urile NU reprezintă și drepturi de autor.
- Beeple și fondatorul Pitchfork lanează Wenew, o platformă de NFT-uri unde puteți cumpăra momente memorabile din istorie.
- Deși boom-ul NFT-urilor pare să mai fi scăzut, la noi Artmark organizează prima licitaţie de artă românească în format NFT şi cu plata în criptomonedă.
- Utilizatorii din Statele Unite își pot folosi cardul ‘Coinbase’ pe Apple Pay și Google Pay, putând astfel plăti în criptomonede oricând.
- Formula 1 a atras o sponsorizare în criptomonede în valoare de peste 100 de milioane de dolari.
- Ciugud este prima comună din România cu o monedă virtuală. Într-un fel. O stație de reciclare a ambalajelor, sub forma unui roboțel, recompensează cu bani virtuali copiii care colectează selectiv deșeurile.
- Fluctuația Bitcoin. Pe de o parte, moneda virtuală a trecut de 40.000$ la mijlocul lunii, însă a pierdut ~10% din valoare după ce China a interzis minarea criptomonedei în Sichuan, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 5 luni. Uni specialiști se așteaptă, totuși, ca acesta să atingă 50.000$ până la finalul anului.
- Acolo unde Donald Trump vede în bitcoin o „escrocherie” îndreptată împotriva dolarului, statul El Salvador îl va adopta în 7 Septembrie ca monedă oficială de tranzacționare.
- Achiziție de 1,8 miliarde Euro pe piața FinTech europeană: Visa cumpără o platformă suedeză de open banking.
Cam asta am avut de remarcat în luna iunie 2021 din lumea digital and tech. Pe data viitoare. Adică pe data de 1 august, la 1 AM!