Cine e și cum gândește noul lider al eMAG, Irina PENCEA. Asta ne-am propus să aflăm în prima ediție din noul sezon UPGRADE 100 Live @ Radio Guerrilla.
Fost om-cheie în industria de advertising, cu un CV care începe ca angajat acum 20 de ani, la D’arcy România, continuă la Odyssey, antreprenor acum un deceniu, la JAZZ, și, ulterior, JAM SESSION, după care din nou angajat – întâi, ca director de marketing în 2022 și iată, rapid apoi, director general al eMAG, liderul local al pieței e-commerce.
Aceasta e, pe scurt, cartea de vizită a Irinei PENCEA, omul de comunicare numit în fruntea eMAG.
Fondatorul UPGRADE 100, Dragoș STANCA, la rândul său activ și în industria de comunicare, a fost curios să afle mai multe despre parcursul atipic al Irinei, care e viziunea ei și câteva informații noi despre eMAG.
Discuția s-a grupat în mai multe capitole cu întrebări din zona personal – profesional, general, comercial și chiar inspirațional.
- Materialul video integral e pe canalul Youtube al UPGRADE 100 – unde vă invităm să vă abonați.
Iată câteva dintre întrebările adresate în timpul discuției:
- De ce a renunțat la antreprenoriat – și ce avantaje sau dezavantaje sunt în cele două ipostaze.
- Cât de complicat e să te impui ca lider, mai ales mamă și femeie fiind, într-o organizație cu mii de angajați, și ce sacrificii sunt necesare – de exemplu, în relațiile personale; cum administrează optim cele două planuri?
- În ultimii 10 ani, compania care deține eMag – Dante International – a fost profitabilă doar de 4 ori (în 2022, 2020, 2019 și 2012). În 2012 avea 350, azi are peste 3.300 de angajați (după o reducere de personal, chiar anul trecut). De ce e atât de greu, aparent, să faci profit chiar din poziția de gigant? Cum se explică cifrele?
- Invitata a spus la un moment dat că cel mai mare competitor al eMag nu e alt player, ci offline-ul. Care mai e ponderea online/offline în România și cum se prefigurează viitorul?
- Ce stil de management preferă? Ce stil de management mai funcționează, în 2023? Cum vede schimbările de mentalitate din piața muncii post pandemie și cum le gestionează ca lider?
- Ce-ar sfătui pe cineva care cochetează cu schimbarea statutului profesional ca angajat sau ca antreprenor, fiind acum în cealaltă poziție.
- Ce impact are AI-ul în activitatea eMAG, cum va transforma AI-ul zona e-commerce?
- Până la trendurile globale, în România e posibil să ne afecteze deciziile locale: se vorbește mult în aceste zile despre modificarea fiscalității: cum e România vs regiune și restul lumii, la acest capitol, și cât de supportive e mediul local cu business-urile “Made in România”.
- Ce-ar schimba dacă ar fi pentru o zi un “dictator” bun?
- Ce nu știe lumea despre eMag și poate ar fi important să se știe?
- Care sunt cele mai clare tendințe sesizate de eMag și de clienții eMag?
- Care e procesul prin care decid, strategic, ce anume e, și ce anume nu e treaba eMag să vândă – în perspectiva unor dezvoltări separate din compania-mamă, precum Freshful (lansat în 2021) sau Fashion Days (achiziționat în 2015).
- Cât de corectă e concurența unor jucători globali puternici în relație cu eMag, în România – mai ales cu referire la ecommerce-ul Made in China, dar și la Amazon.
- Dacă ar fi antreprenor din nou, pe ce nișă din ecommerce ai începe un business nou?
- Cum se rezolvă problema calității uneori discutabile de pe eMag Marketplace?
- Ce mix de administrare a finanțelor personale recomandă? Are crypto? Acțiuni la bursă? Altceva?
- Ce cărți, podcasturi sau filme recomandă?
Puteți asculta discuția și în format audio, pe toate platformele specializate, după preferințe. Noi lăsăm, mai jos, doar un link spre Spotify.