Rusia invadează Ucraina: Cyber Attacks, Fake News vs Tech for Good - UPGRADE 100 News
News

Rusia invadează Ucraina: Cyber Attacks, Fake News vs Tech for Good

Suntem la început de martie. Tocmai am trecut peste cea mai scurtă lună din an în care ne-am fi dorit să vorbim despre lucrurile clasice din tech and digital și să vă spunem că mare lucru nu s-a întâmplat. 

Din păcate, însă, cea mai scurtă lună din an a dat omenirii și cele mai lungi nopți din ultimii câțiva zeci de ani.

Rusia invadează Ucraina. Ce efecte are în digital and tech

Februarie a fost marcată de invazia Rusiei în Ucraina, astfel că în această nouă ediție de Upgrade 100 LIVE am vorbit despre celălalt război, cel din digital.  Pentru că există unul și acolo și e bine să conștientizăm că această premieră a istoriei aduce și ce-a cincea dimensiune a unui război. Spre exemplu, ministrul ucrainean al Digitalizării a anunțat în weekend, pe Twitter, că pune bazele unei IT Army și a chemat toți oamenii care se simt capabili să facă parte din ea, să se alăture cauzei.

Varianta audio podcast aici:

Varianta video podcast aici:

Cyber attaks, fake news și propagandă vs Tech for good

Am luat în discuție, așadar, 3 subiecte importante:

  1. Cyberwar sau, pe românește, războiul digital. Avem sau n-avem așa ceva la momentul realizării ediției din 28 februarie 2022, de la ora 19:00?
  2. Fakenews & digital ca parte a propagandei de război. 
  3. Și tech for good. Avem initiațive în acest sens, inițiative care ajută oamenii aflați la răscruce și care primesc ajutor cu ajutorul tehnologiei. 

Invitații lui Marian Hurducaș au fost:

  • Mihai Rotariu, Purtărtorul de cuvânt al Directoratului Național de Securitate Cibernetică a României, 
  • Bogdan Botezatu, Director de Cercetare în Amenințări Informatice în cadrul Bitdefender și, 

în studio, alături de el, 

  • Bogdan Ivănel, CEO și co-fondator Code 4 Romania, ințiatorii dopomoha.ro, platforma destinată refugiaților care ajung în România și care, în mai puțin de 24 de ore a trecut de peste 100.000 de accesări. Mai sunt și alte inițiative care au ajuns la noi, numim două dintre ele: refugees.ro sau unitado.com. Dacă considerați că trebuie date mai departe, dați-le.

Pe scurt, acest Upgrade 100 Live a fost despre cum poate face rău tehnologia, dar mai ales despre cum poate face bine.

Context newsfeed 

Ca să înțelegem contextul mai bine, vă ofer câteva știri de pe marginea acestui subiect, a războiului început de Rusia în Ucraina, informații care se regăsesc de mâine în Newletterul Upgrade 1.1 și în varianta sa audio numită Audioletter Upgrade 1.1, la care vă puteți abona pe upgrade100.com/subscribe. 

Cam acesta a fost terenul pe marginea căruia s-au desfășurat dezbaterile și analizele din studio. Bineînțeles, aceste știri sunt o parte dintre cele care s-au întâmplat în contextul războiului pornit de Rusia în estul Europei. Eveniment care a făcut până acum aproape jumătate de milion de Ucrainei să fugă și să devină, fără voia lor, refugiați. 

Idei de urmărit

  1. Nu avem încă un război digital, dar cu siguranță avem o criză cyber. Iar asta nu se oprește la granițele Ucrainei, ea poate avea efecte năbănuite și dincolo de granițele ei.
  2. Fake news este parte importantă a propagandei de război, iar închiderea unor site-uri pe acest considerent, deși la prima vedere rezolvă o problemă, poate complica lucrurile pe alte părți.
  3. Malware-ul este real și poate afecta inclusiv zonele de din jurul Ucrainei. Fiecare dintre noi trebuie să ne protejăm activele digitale înainte de a avea pretenția ca cineva să o facă pentru noi.
  4. Prin tehnologie se pot face lucruri extrem de folositoare mai ales în situații de criză.

Upgrade 100 Live se întâmplă în fiecare luni de la ora 19:00, la Radio Guerrilla.