An nou, lista nouă de taskuri. Nu neapărat și obiectivitate sau predictibilitate când vine vorba despre marile proiecte tech ale României.
Din păcate pentru guvernanții care o cam bâlbâie de ani de zile în domeniul ăsta, mediul de business cam are nevoie de amândouă. Dragoș Stanca și Marian Hurducaș au fost curioși să afle dacă din punctul de vedere al unor specialiști e cazul să fim optimiști sau rezervați în 2022 când vine vorba, spre exemplu, de digitalizarea administrației publice sau start-up-uri.
Nu au fost însă singurele subiecte: seismul de pe piața crypto și tendințele în marketingul digital au fost de asemenea pe agenda emisiunii.
- Ediția podcast UPGRADE 100 Live este prezentată, ca de obicei, de BANCA TRANSILVANIA și podcastul BT Talks
Experții invitați în prima ediție UPGRADE 100 Live din 2022:
- Radu Puchiu, co-fondator H.appyCities – un liant între administrația publică, afaceri și ONG-uri – a fost moderator în cadrul proiectului hybrid media dezvoltat de Upgrade 100, IQ Digital. Anterior, Radu Puchiu a lucrat pentru agenția de marketing Kondiment, dar și în poziții-cheie pentru Guvernul României.
- Sebastian Cochinescu – om de media, mai exact publishing, care a inovat în acest domeniu ori de câte ori a avut ocazia. Sebastian Cochinescu este în prezent antreprenor, în serie. Este fondator TailPath, start-up care folosește tehnologia blockchain pentru a face tracking pentru bunuri. Soluția lui a fost folosită inclusiv de NATO. Sebastian Cochinescu a făcut parte și din galeria de experți invitați la EIDOS Talks, un alt proiect realizat în 2021 și în spatele căruia se află echipa U100.
- Bianca Muntean – manager al Transilvania IT Cluster și are peste 20 de ani de experiență în construcția ecosistemelor. Este membru al European Cluster Expert Group, DG Grow, European Commission și, de asemenea, foarte activă în participarea în diferite Consilii Consultative pe teme de transformare digitală la nivel local, regional sau național. Bianca a fost desemnată The EU Cluster Manager of the Year 2019 și este implicată în colaborări multisectoriale în toată Europa. Din poziția de manager al Transilvania IT Cluster a fondat și coordonează Transilvania Digital Innovation Hub.
- Corina Maria Scheianu, Digital Manager al agenției Digital Star. Un profesionist cu peste 10 ani de experiență în segmentul social media și mult mai mulți în advertising. Scrie unele dintre cele mai citite recenzii lunare și de an ale industriei pe acestă ramură a big tech, social media. Puteți citi aici articolele semnate de ea.
Digitalizarea administrației publice din România
Ce ne doare cel mai tare. Administrație publică și digitalizare.
Anul trecut pe vremea asta UPGRADE 100 pregătea un interviu cu proaspăt numitul ministru al proaspăt înființatului Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.
- Materialul se găsește aici
Cumva, interviul nu a putut fi niciodată re-verificat peste timp din punctul de vedere al răspunsurilor și promisiunilor făcute, pentru că în septembrie 2021, pe atunci încă USR-PLUS, formațiunea politică care întregea coaliția de guvernare și pe care Ciprian Teleman o reprezenta și reprezintă încă, a ieșit de la guvernare.
După o perioadă de tranziție de mai bine de o lună, portofoliul a fost preluat de către Florin Roman care și-a dat demisia câteva zile mai târziu după ce jurnaliștii au descoperit că CV-ul dânsului nu este conform cu realitatea. Roman a explicat atunci că a fost o ”neglijență în CV” 😉
Nu știm în ce stadiu se află acum ministerul de resort, nu știm exact nici ce status are Autoritatea pentru Digitalizarea României, dar știm că sunt 1.81 miliarde de euro de investit în transformarea digitală a României prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
- Radu Puchiu ne-a ajutat să înțelegem la ce să ne așteptăm în privința acestui subiect.
Transformarea digitală a mediului de business și susținerea start-up-urilor românești
Ne mai doar ceva foarte tare, pe lângă digitalizarea administrației publice: transformarea digitală a mediului de business și, totodată susținerea mediului de business și a start-up-urilor din România.
Tot prin PNRR e prevăzut câte ceva și despre acest subiect pe care noi, UPGRADE 100, am început să-l abordăm concret la finalul anului trecut prin IQ Digital, concept hybrid media, unic în piața din România cel puțin, care îmbină elemente din televiziune, digital video, online publishing, dar și din zona trainingurilor și a marilor evenimente de business organizate înaintea pandemiei.
Dar, pe lângă resurse din surse private mai e nevoie și de surse din partea Statului și-n egală măsură de predictibilitate.
- Despre asta am rugat-o pe Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster care fix asta face, ajută companiile să mai urce o treaptă pe scara propriei evoluții.
Seismul din piața crypto de la început de 2022
Piața cryptomonedelor nu a avut cel mai bun start pe care l-ar fi putut avea anul acesta.
Ce se întâmplă acum în Kazakhstan e unul dintre motive, pentru că acolo sunt localizați pe harta cryptomineritului destul de mulți… cryptomineri.
În 2020 se lansa Elrond Network la Upgrade 100, proiect gândit și implementat la Sibiu, care a mai adus încă o dată bile albe României după succesul UiPath.
- Sebastian Cochinescu a făcut un rezumat dar și-n preview pentru 2022 la Upgrade 100 LIVE pentru acest subiect al pieței crypo.
Big tech, social media și creator economy
S-au intamplat multe în segmentul big tech – big social media. Unii au aproape au dispărut cum au apărut, iar Clubhouse intră la categoria asta, alții s-au orientat către alte lumi.
Facebook nu mai e The Facebook, e doar o aplicație din tolba făcătoarelor de bani ale Meta, compania care ar trebui să dezvolte Metaversul și… să aibă în continuare grijă de datele noastre. Și implicit de noi.
Apropo, discuțiile pe metavers se duc din ce în ce mai mult către privacy, astfel că întrebarea adresată din ce în ce mai des mai des este dacă ți-ai lăsa absolut toate datele pe mâna unei companii ca Facebook.
Oricum, e hype subiectul și se cumpără pogoane de pixeli în iterații ale metaverusului prezente de mai multă vreme printre noi decat Meta: părinți, Robloxul de pe telefoanele sau tabletele copiilor voștri e literalmente un Metavers, apropo.
Și influencerii au mai facut banii in 2021, ba mai mult decat in 2019 si 2020, așa că ne ducem bine de tot către “creator economy” și asta va schimba puțin paradigma mai ales în marketing și comunicare. Până la finalul anului ăsta, apropo, cam 80% din piața de marcom va fi automatizată.
- Corina Maria Scheianu, Digital Manager la Digital Star nu doar că ne-a explicat viziunea ei asupra acestor subiecte, dar spune că mizează pe intărirea eticii profesionale în 2022.
UPGRADE 100 LIVE se întâmplă în fiecare luni de la ora 19:00, la Radio Guerilla. Partenerul ediției podcast rezultate după emisiune este BT Talks by Banca Transilvania