Parte a efortului de a recâștiga încrederea utilizatorilor rețelei, marți, 15 mai, Facebook a publicat primul raport de aplicare a standardelor comunității. Astfel, Guy Rosen, unul dintre vicepreședinții Facebook, a dezvăluit că Facebook a dezactivat nu mai puțin de 583 de milioane de conturi false doar în primele trei luni ale lui 2018. Ca să înțelegem mai bine contextul, este vorba de aproximativ un sfert din numărul total de conturi, la nivel mondial.
De la începutul anului până pe 31 martie, în fiecare zi au fost create aproxmativ 6.5 mil de conturi false. Din fericire, majoritatea acestor conturi de spam au fost dezactivate în doar câteva minute de la înregistrare. Acest lucru se datorează în mare măsură inteligenței artificiale, folosită de Facebook, care reușește să verifice conturile din rețea fără a mai fi nevoie de efort uman. Cu toate acestea, deși este evidentă utilitatea ei, inteligentă artificială nu este sută la sută sigură. Facebook estimează că încă mai există un procent de 3-4% conturi false. Asta înseamnă că, la un total de 2,2 miliarde, în jur de 66 milioane sunt conturi false.
Tot în primul trimestru din 2018, Facebook a reușit să identifice și să șteargă 837 milioane de postări tip spam, majoritatea acestora fiind șterse încă dinainte ca utilizatorii să apuce sa le raporteze.
Dacă, de-a lungul timpului, cei de la Facebook s-au dovedit eficienți în eliminarea cazurilor de nuditate sau activități sexuale, echipa recunoaște cu lucrurile nu stau la fel de bine în ceea ce privește hate speech-ul. Deși în primele trei luni ale anului au șters peste 2.5 milioane de postări conținând hate speech, numai 38% dintre ele au fost descoperite cu ajutorul inteligenței artificiale, deoarece, după cum subliniază Guy Rosen: „inteligența artificială, deși atât de promițătoare, este încă la ani distanță de a deveni foarte eficientă în cazul contentului, deoarece aici contextul este important”.
Tot Rosen concluzionează:
„Noi credem că o transparență sporită va duce, în timp, la asumarea răspunderii și creșterea gradului de responsabilitate, iar publicarea informațiilor de acest tip ne va ajuta să devenim mai buni mult mai repede”.