În episodul UPGRADE 100 Live din această săptămână vorbim cu doi oameni-cheie ai industriei de media și publicitate din România.
- #Update: Materialul conține actualizări legate de unele cifre privind împărțirea procentuală a pierderilor pe medii de comunicare înregistrate în luna aprilie 2020. Le-am consemnat ca atare, la solicitarea Publicis.
Despre predicții și evoluții în piața de publicitate, despre impactul crizei în piața media, despre cantitate în dauna calității în online și tv, despre viitorul incert al agențiilor într-o lume globalizată și automatizată, despre cum s-a digitalizat Publicis Groupe în ritm accelerat în ultima perioadă și cum a răspuns cel mai mare grup de comunicare al momentului din piața locală unei crize totale și neașteptate atât din punct de vedere uman – față de cei peste 400 de angajați, cât și business – față de clienții săi.
Cam 1 din 4 mesaje publicitare pe care le vedeți zilnic au legătură cu invitații din acest episod. Așadar, PLAY + atenție!
Dar, mai întâi, câteva detalii utile și resurse suplimentare, mai jos.
Cine sunt invitații din această săptămână?
- Teddy Dumitrescu – CEO Publicis Groupe Romania
A înființat una dintre primele agenții de publicitate din România în 1994, ulterior achiziționată de Publicis Groupe. Astăzi, Teddy este CEO Publicis Groupe Romania, cel mai mare grup de comunicare din România care operează sub deviza Power of One, cu peste 400 de profesioniști în comunicare.
Înainte de Publicis, Teddy a lucrat ca producător de radio și TV la Televiziunea Română (1991-1993) și la Radio ProFM (1992-1993).
- Alexandra Dimitriu – Chief Media Officer Publicis Groupe România
Alexandra este Chief Media Officer Publicis Groupe România și coordonează activitățile tuturor brandurilor de media din Grup: Zenith, Starcom și Spark Foundry. Până anul trecut, Alexandra a ocupat, din 2012, poziția de Managing Director Starcom România.
De-a lungul unei cariere începute acum 15 ani, tot în Starcom, Alexandra a supervizat, în calitate de account director, activitatea de media a unor clienți de calibru, cum ar fi contul P&G, coordonat integral pentru România, dar și pentru alte 7 țări din regiune.
Despre ce am vorbit?
- Cât de tare a fost afectat cel mai mare grup de agenții de publicitate din piață de criza economică si sanitară: cum s-ar reorganizat, ce iși sfătuiește clienții, cum a accelerat digitalizarea?
- Ce predicții fac cei doi profesioniști ai industriei pentru ce va urma, ce sfaturi dau companiilor, chiar și startupurilor și celor aflați la început?
- De ce vedem reclame și de ce clienții continuă să comunice în medii discutabile din punct de vedere al conținutului?
- Poate cea mai delicată întrebare: având în vedere automatizarea proceselor de tranzacții în zona media – simplu si pe inteles: dai cu cardul si pornesti campania pe Facebook – mai există viitor pt o agentie de media sau e un model de business “expirat“?
-
-
- EXCLUSIV pt ascultătorii podcast: subiecte mai profunde: noi medii de comunicare, cifre și date de piață, chestiuni mai tehnice precum și detalii despre cum s-a digitalizat total grupul Publicis si cum continuă transformarea digitală + resurse valoroase precum accesul la Daily Bulletin – un produs realizat de echipa Publicis pentru partenerii săi (detalii + link, la final).
-
- Cu cât a scăzut piața de publicitate, pe medii, în aprilie 2020 vs aprilie 2019, conform Publicis? Datele furnizate de grupul de agenții, în tabelul de mai jos:
- #Update: În versiunea audio dar și într-un alt grafic publicat inițial, cifrele legate de impactul în mediile de comunicare erau altele -> chestiune cauzată, conform reprezentanților companiei, de o eroare de filtrare a cifrelor care a fost sesizată și remediată imediat.
-> De reținut: în graficul de mai sus sunt raportate, pentru piața online, campaniile consemnate doar în “local display” (adică bannere si video via agenții publicitate, nu și venituri din Google Display Network si din alte surse de tip programmatic/automatizat), la prețuri rate-card.
În ceea ce privește veniturile din platformele de tip programatic, prețurile au scăzut cu peste 25% – 30% însă, în cazul dat, unele site-uri au “recuperat” din volumele mult mai mari tranzacționate – publicul a stat acasă și deci online mult mai mult timp.
Acesta e motivul pentru care vedeți și mai mult click-bait și fake-news decât de obicei – pentru că publisherii non-etici se străduiesc să producă mai multe afișări “la kilogram”, plătite ca atare de platformele globale care tranzacționează doar publicitate cantitativă. Un raport extins legat de starea publicității de acest tip, pe plan internațional, găsiți aici
Altfel spus, cei care folosesc limitat sau deloc această tehnică de atragere a veniturilor din online au pierdut mai mult, cei care fac orice pentru trafic/bani, au stagnat sau chiar au crescut.
Dar zic clienții despre această practică discutabilă?
Teddy Dumitrescu, CEO, PUBLICIS Groupe România, explică – pe larg, la minutul 47:45 >>
“Am avut discuții la nivel de CEO cu un număr de clienți: la nivel de board, oamenii sunt îngrijorați de modelul actual din online unde doar cantitatea contează, mai ales că în momentul în care ți-a scăpat din mână fenomenul tu, client, finanțezi practic site-urile de fake news sau clickbait…”
This Episode On Fast Forward
Puteți asculta podcastul în aplicația preferată: Spotify | Apple | Google sau mai jos, în browser, audio via Anchor ori audio-video via Youtube
-
- [5:32] >> De ce susține Publicis că este no. 1 acum: despre ce cifre se poate vorbi, clienți, numar de oameni, turn-over etc
- [10:03] >> Cat de tare a impactat criza pandemică / sanitara / financiara din punct de vedere business si uman?
- [12:38] >> Cât a fost impactul, in cifre? – atenție, versiunea corectă este în graficul actualizat, mai sus
- [17:15] >> Ce a adus, în bine, pandemia?
- [24:04] >> Precedenta criză a produs o contracție a pieței la jumătate, abia revenisem la nivelul din 2009: cât va dura acum faza de “recovery”?
- [26:34] >> Ce sfaturi au pentru antreprenori și start-ups?
- [29:36] >> Cum a digitalizat Publicis procesele și munca în totalitate?
- [40:54] >> Cum e România versus alte piețe în care Publicis e prezent?
- [47:45] >> În ce măsură industria de advertising recompensează doar cantitatea nu și calitatea: goana după cel mai ieftin click, CPM sau GRP – unde duce?
- [1:02:42] >> Va mai exista un business în tranzacționarea spațiilor publicitare? Care e viitorul agențiilor de media?
- [1:10:50] >> Despre noile medii: podcasturi, gaming, AR/VR/Mixed Reality
- [1:16:30] >> “Ce sfaturi v-ati da voua daca ati fi in versiunea vostra de la 20 de ani si v-ati intalni cu voi, cei de acum?”
PLUS: Resurse și date suplimentare
+++ Global Media Intelligence Report 2019, realizat de eMarketer și Starcom, în parteneriat cu GlobalWebIndex, aici
+++ Cele mai noi studii vizuale realizate de Starcom România, aici.
+++ Publicis editează încă de la începutul pandemiei un produs pentru clienți și parteneri extrem de apreciat.
Daily Bulletin a apărut la începutul crizei, în urmă cu două luni, din nevoia de a oferi noutăți zilnice despre situația actuală, tendințe privind comportamentul consumatorului, informatii vitale despre contextul de business, contextul de comunicare, recomandari si idei actionabile despre comunicarea in context de Covid-19. Este un produs actualizat zilnic, cu cele mai relevante informații de pe piață.
Exclusiv pentru ascultătorii UPGRADE 100 Live -> găsiți aici toate edițiile de până acum
Dacă ți-a plăcut acest episod – și, mai ales, dacă nu… sigur găsești altceva care să te intereseze -> toate episoadele UPGRADE 100 LIVE sunt disponibile aici.
Versiunea podcast a emisiunii UPGRADE 100 Live este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania și BT Talks.