Trăim vremuri ciudate, nemaintalnite. Și, până acum 3 luni – de neimaginat. Nu doar pentru noi, ca indivizi, ci și pentru branduri.
Pentru că vremurile sunt excepționale și pentru că multe companii sunt derutate și se întreabă ce să facă în perioada aceasta, daca e bine sau nu să continue cu campaniile de publicitate. Branduri majore, precum Coca-Cola, au anunțat deja că pun „stop” tuturor campaniilor media: o greșeală, spun experții.
- Studiul integral este disponibil aici
INVITAȚI: Victor Rotariu, Head of Strategy și Marian Petcu, Growth Lead la Group M.
Food și pharma, pe creștere
- U100: Cât de mare este impactul general în industria de advertising?
- Marian Petcu: Sunt industrii care nu au fost afectate sau care chiar au avut o creștere în această perioadă (de exemplu, food și pharma) și companiile nu s-au simțit obligate să oprească comunicarea dar, într–adevăr, ce s-a întâmplat e că a fost schimbarea de mesaje. Au fost oprite multe campanii promoționale care nu își aveau rostul și cam toată lumea încearcă să se ducă către mesaje de brand și mesaje adaptate contextului.
- U100: Sunt sectoare care nu au nevoie de advertising în criza asta sau e bine să comunici oricum?
- MP: Recomandarea noastră către clienți este să comunice atâta timp cât au ce mesaje să transmită și cât încă au produsele pe piață. În acest moment, oamenii sunt pe pilot automat, cumpără instinctiv dar, în același timp, consumă și foarte multă media, cu atenție. Iar mesajele transmise în această perioadă au un impact foarte mare în mintea consumatorului, pe termen mediu și lung.
Trebuie să continuăm comunicarea, cu prudență. Un brand care nu comunică acum va avea foarte mult de pierdut: va fi mult mai scump să revină, apoi.
- U100: În studiul vostru recomandați să se țină cont de cele 3 stadii ale schimbării și anume: stadiul 1 – Criză, 2 – Recovery și 3 – Noua normalitate. Cum credeți că ar trebui să se pregătească brandurile pentru faza de recovery?
- Victor Rotariu: Ca să fi pregătit pentru recovery și noul normal trebuie să acționeze acum. După ce trece starea de criză, oamenii o să reevalueze viața de dinainte și alegerile lor și automat și alegerile produselor și brandurilor. Atunci vor apărea schimbările de share of market și succese semnificative care nu s-ar întâmpla în mod obișnuit.
Ce să nu faci? Ce să faci?
- U100: Chiar dacă conștientizăm că economia trebuie să continue, parcă nu ne place să ni se arunce în față cu oferte și mesaje publicitare când atenția ar trebui să fie în altă parte. Cum credeți că e bine să recomandăm clienților viz-a-vis de retorică?
Noi le recomandăm brandurilor să arate că pun oamenii înaintea profitului. „Prietenul la nevoie se cunoaște”. Noi relaționăm cu brandurile ca niște oameni: decă brandul ajută, și clientul va ajuta.
- U100: Avem evident niște schimbări în consumul media, timpul petrecut acasă și căutând ultimele știri a crescut și pare evident că a crescut consumul de TV și digital iar consumul de radio, outdoor, cinema a scăzut. Ce ar trebui să facă un media planner acum?
- MP: România este o piață TV and Digital driven, peste 80% din bugete se duc în TV și digital. Daca splitul bugetelor era acesta înainte de criză în acest moment nu sunt schimbări majore. Un media planner în vremea coronavirus trebuie să fie foarte atent la conținut, să încerce să evite cât de cât zonele blurry. În rest, nu sunt foarte multe opțiuni la nivel macro.
- U100: Care ar fi lucrurile de reținut și care poate v-au atras atenția în mod special și care ar fi recomandările voastre în zona de comunicare media ?
- VR: Le sumarizam în câteva lucruri pe care să le faci și câteva pe care să nu le faci:
Ce să nu faci:
- Să nu dispari
- Să nu pari complet alienat de ce se întâmplă
- Să nu pară că cauți profitul
Ce să faci:
- Să asiguri oamenii că nu exista nici un risc de infecție pentru ei în interacțiunea cu produsele și serviciile tale și că iți protejezi angajații
- Să întărești mesajele oficiale de ce ar trebui să facem cu toții
- Să ajuți oamenii cu adaptarea la restricțiile apărute
- Să ajuți direct în luptă prin donare de bani sau resurse.
PS 1 Emisiunea integrală o găsiți și pe Spotify, Apple sau Google Podcasts.
PS 2 Nu uitați că avem 500 de prezentări FREE pe noul U100 Virtual Festival. Doar dacă vreți, ne puteți susține de pe acum și pentru real-life festival – pe care l-am amânat în 1-2 Octombrie.
Bilete pentru UPGRADE 100 Festival, aici.
Versiunea podcast a emisiunii UPGRADE 100 Live este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania și BT Talks.