Marian Hurducaș dezbate în această ediție cu experții Upgrade 100, dar și cu asculătorii emisiunii radio, una dintre principalele teme acestor zilei: Meta vs Uniunea Europeană.
Și dacă ar fi să redăm titlurile aproximative cam de peste tot de pe internet, povestea lungă pe scurt sună cam așa: Meta ia în considerare retragerea Facebook și Instagram din Uniunea Europeană.
Experții Upgrade 100 din această ediție:
Dragoș Smeu – fondatorul agenției The Maveriks, dar și digital marketer la origini;
Tudor Galoș – fondator Tudor Galoș Consulting, și EU Privacy Consultant.
Raluca Radu – contry manager answear.ro;
Claudiu Jojatu – fondatorul celui mai mare grup de Facebook dedicat freelancerilor din Romania, dar totodată și antreprenor.
Concluziile le trage, la final, Dragoș Stanca.
Poți asculta varianta audio a Upgrade 100 Podcast pe toate platformele de podcasting disponibile în România, sau direct aici:
Motivul: Datele personale ale utilizatorilor europeni
Motivul discordiei dintre Meta și UE îl reprezintă datele personale ale utilizatorilor europeni, câteva sute de milioane la număr.
Ce vrea Uniunea Europeană e simplu, dar pare complicat rău pentru Meta. Sau chiar Meta îl complică – rămâne să stabilim cu experții Upgrae 100.
UE vrea ca datele personale ale europenilor care folosesc serviciile gigantului tech american să rămână în serverele de pe teritoriul ei și să fie procesate aici, nu în altă parte. Sau să le transporte, dar să accepte niște cerințe pe care oficialii europeni le au. De ce vrea UE să facă asta? America are un pachet de legi care permite interogarea bazelor de date ale companiilor fără prea mari bătăi de cap. Asta însemnă că dacă SUA vrea să afle ceva despre un cetățean european ar putea cere echipei Meta acces la datele personale ale persoanei vizate, iar compania Meta să-l ofere fără să întrebe măcar “de ce?”.
Deși majoritatea oamenilor declară că nu avem nimic de ascuns, însă am tot dezbătut subiectul acesta la Upgrade 100 și, de fiecare dată de fiecare dată, am ajuns la concluzia că trebuie să existe niște limite pentru ceea ce numim simplu “supraveghere” sau “surveillance”.
Și chiar dacă nouă, românilor, ne pasă destul de datele personale cât să fim în coada clasamentelor europene de profil, după cum aminteam și-n newletterul Update 1.1 și audioletterul cu același nume by Upgrade 100, Uniunea Europeană are în lista cu lucruri pe care trebuie să le facă și protecția cetățenilor ei, chiar dacă ei nu conștientizează riscurile pe care le generează pierderea controlului asupra datelor personale.
Simplu, complicat? Sau flexare de mușchi?
Spunem că ce vrea UE e simplu in teorie, dar poate mai complicat în practică, din mai multe motive.
Primul ar fi că dacă Meta ar face asta, nu doar că ar fi puțin mai costisitor din punct de vedere logistic, dar ar și afecta puțin modelul lor de business care se bazează pe reclame bine țintite unei audiențe profilate cât mai bine, astfel încât afacerile care folosesc Facebook și Instagram în mixul de marketing și vânzări să obțină rezultate relevante. Odată cu asta ar afecta și afacerile aflate de ambele părți ale Atlanticului. Adică, cel puțin în teorie, lucrurile ar deveni destul de complicate în cazul unei companii care vrea să aibă acces la o audiență din State dacă e în Europa și invers, dacă e în Europa și ar vrea acces la clienți din SUA. Astea ar fi unele dintre scenariile discutate în ultima perioadă în piața publică numită, încă, social media sau internet 2.0.
În urmă cu câteva luni făceam un interviu despre reglementarea internetului, un episod pe care vi-l recomandăm spre ascultare după ce vom pune punct acestei noi ediții. Pentru că dacă sunteți în afara acestui subiect sau nu-l acoperiți prea bine, o să înțelegeți de ce spunea Marian Hurducaș ce spuneam și atunci în prezența invitatei Anamaria Udriște, avocat specializat în mediul digital: că vom vedea din ce în ce mai des tentative de a reglementa acest segment digital, iar anul acesta vor fi mai multe inițiative ca oricând. Nu doar în Europa, ci și în Statele Unite ale Americii și alte locuri de pe glob.
Meta, bugete crescute pentru lobby
Din newsletterul Update 1.1 by Upgrade 100, eliberat în inboxurile voastre pe fiecare dată de 1 a lunii și la care vă puteți abona pe upgrade100.com/subscribe, aflăm că Amazon și Meta raportează cifre record privind cheltuielile de lobby în 2021, peste 20 de milioane $ fiecare. Google și Apple au raportat 9,6 și respectiv 6,5 milioane, în creștere față de anul precedent. Deci Meta e printre fruntași când vine vorba despre încercări de a influența cadre legislative. Iar când nu reușește, își flexează mușchii și amenință că-și ia jucăriile și pleacă, conștienții fiind de faptul că produsele Meta sunt în tot și-n toate și că au creat dependență.
Ce facem dacă Facebook și Instagram dispar peste noapte?
Aflăm în acest nou episod de Upgrade 100 care-i povestea din spatele poveștii și vom face un exercițiu de imaginație pe subiectul: dacă Facebook și Instagram dispar mâine, ce facem?! Plângem că n-am ascultat sfaturile despre a nu construi pe teren închiriat? Avem soluții? Sau n-avem de ce să credem că își permit câteva sute de milioane de utilizatori, vreo 300, cam așa.
Răspunsurile în cel mai nou episod de Upgrade 100 Podcast.
Upgrade 100 LIVE se întâmplă în fiecare luni de la ora 19:00, la Radio Guerrilla.