În 2024 se împlinesc 17 ani de când modul în care comunicăm, facem business și interacționăm cu lumea s-a schimbat radical.
În 2007, într-o lume dominată de Nokia și Blackberry, Apple lansa iPhone: primul telefon fără taste, conectat la internet 24/7.
Cele două branduri concurente nu au putut ține pasul cu inovația – iar povestea lor este repetată ca un studiu de caz din categoria “așa nu!”. Ceea ce nu se poate afirma, însă, despre Samsung.
Deși face parte tot din garda veche a producătorilor de telefoane, nu doar că a trecut testul timpului, prin repetate încercări reușite de-a fi chiar deschizător de drumuri, ci a venit, la începutul acestui an, cu ceea ce credem că este un alt moment de răscruce al modului în care comunicăm: integrarea Inteligenței Arficiale în telefoane.
#AD | În timp ce citești acest text, în magazinele online și în cele fizice așteaptă deja noua serie Samsung Galaxy S24.
Ce au special modelele din această gamă?
- Este pasul oficial către o nouă eră în domeniu: așa cum am trăit trecerea revoluționară de la telefoane cu butoane la telefoane smart, acum trecem de la telefoane smart la telefoane ce integrează perfect -nu doar în aplicații dedicate – Inteligența Artificială.
Dacă asistăm la începutul unei noi ere în comunicare, ce înseamnă asta pentru noi?
Asta am încercat să aflăm, la Upgrade 100 Live Talks – emisiune difuzată de Radio GUERRILLA în fiecare luni seară, după ora 19:00 – de la Tiberiu Dobre, Head of Mobile Division Samsung România și de expertul A.I Andrei Petreanu.
Ei ne vorbesc despre noutățile pe care le aduce seria S24, dar mai ales despre felul în care concepte precum EDGE AI vor schimba modul în care folosim telefonul. Pentru că telefonul mobil este tot mai aproape să devină un hub și, totodată, un asistent privat, complet personalizabil pentru nevoile individuale.
Este un pas la fel de important ca trecerea de la telefonul cu butoane la telefonul smart. Începe era telefonului AI.
Andrei Petreanu, expert A.I.
Vizionează episodul integral realizat de Marian Hurducaș pe canalul nostru de Youtube sau apasă #play pe materialul video integrat aici:
În variantă podcast audio episodul este disponibil pe Spotify:
Ce înseamnă A.I. integrată în telefon și cum ajută asta un utilizator, în lumea reală
Noua serie Samsung promite să spargă puținele bariere de comunicare încă rămase în acest domeniu.
Pentru că, spune Tiberiu Dobre, „încă se poate mai mult”. Iar acest „mai mult” vine prin implementarea unei tehnologii cu adevărat revoluționare: EDGE A.I.
▶️ Vezi ce este EGDE AI în videoul alăturat:
Schimbările aduse de EDGE A.I. sunt notabile.
De exemplu, fără a fi nevoie ca ambii interlocutori să aibă telefoane S24 (poți apela inclusiv pe un telefon fix), noul model face ca barierele lingvistice să dispară.
Cu AI Live Translation, ai un pachet de 13 limbi ce permit traducerea live, în „interiorul apelului”, din engleză în chineză, de exemplu. Multe alte limbi vor fi adaugate ulterior, printre care și limba română.
Încă o funcție utilă care este augmentată de A.I.: search. Sigur ți s-a întâmplat să vezi ceva interesant pe stradă și să vrei să afli mai multe informații.
Printr-un parteneriat cu Google, poți îndrepta camera unui Samsung S24 spre acel ceva, faci o poză, încadrezi cu un cerc pe care-l desenezi în jurul obiectului de interes, iar funcția Circle to Search îți aduce acele informații imediat.
▶️ #AD | Află ce înseamnă un telefon dotat cu Inteligență Artificială din explicația oferită de expertul Samsung Tiberiu DOBRE:
Datorită Inteligenței Artificiale, S24 devine și un foarte competent asistent pentru ședințele la care participi.
Telefonul ia notițe, transcrie mai bine decât o grefieră, datorită capacității de a recunoaște simultan până la 10 voci diferite, face „minute” și apoi trimite un rezumat al discuțiilor.
Mai mult, poate descifra cu succes scrisul de mână, poate organiza notițele pe care le iei cu S Pen, stylus-ul cu care vine S24 Ultra, și le poate livra în formatul pe care-l vrei în mai puțin de o secundă.
Însă funcțiile cu A.I. care vor fi apreciate mai ales de creatorii de conținut digital sunt cele care permit editarea și îmbunătățirea pozelor și a materialelor video fără să fie necesară o altă aplicație web sau de editare de la un alt dezvoltator.
Vrei să știi mai multe despre ce poate face S24 și ce prețuri are noul model? Ai aici toate detaliile, plus un material video care explică și vizual funcțiile A.I. pe care le-am trecut în revistă mai sus:
Pasul decisiv către telefonul – asistent personal
Expertul în Inteligență Artificială Andrei Petreanu, spune că noua generație S24 reprezintă trecerea oficială către noua eră a telefoanelor mobile. Una în care acestea devin cu adevărat asistenți personali.
Un asistent care învață constant despre lucrurile pe care le faci, fără să dea informații despre tine. Va fi on the edge, undeva pe telefonul tău. Va fi la un moment dat doar al tău, adaptat nevoilor tale.
Privacy and Security. Există motive de îngrijorare?
Tot timpul vom avea la îndemână puterea de decizie,
spune Tiberiu Dobre.
Toate funcțiile care folosesc A.I. pe S24 pot fi activate și dezactivate în funcție de dorința utilizatorului. Experiența va fi mai săracă dacă facem acest lucru, însă opțiunea există.
Iar dacă te-ai întrebat și tu, cum a făcut-o Marian Hurducaș – moderatorul acestei ediții de Upgrade 100 Live Talks – dacă ar trebui să-ți fie teamă că A.I.-ul ar putea literalmente „să dea din casă”, răspunsul oficialului Samsung este că nu.
▶️ Vezi explicația completă în videoul alăturat:
Cum arată viitorul?
Este cert că modul în care folosim telefonul mobil de 17 ani încoace – făcând apeluri de voce, deschizând aplicații și operând căutări în online – se va schimba. Rapid și radical.
Este o revoluție care începe cu Samsung Galaxy S24 și, așa cum au explicat și experții prezenți în dezbaterea Upgrade 100 Live Talks, care va continua inevitabil cu toate marile companii din domeniu.
Și nu numai, pentru că multe alte start-up-uri ajung în atenția publică cu inovațiile lor. Vezi AI Pin de la Humane sau Rabbit R1.
Și, după cum se mișcă lucrurile, pare că deja avem portretul robot al asistentului viitorului: un mix de ecran cu voce, dimensiuni reduse și posibilitatea de a sparge orice barieră de comunicare folosind Inteligența Artificială.
Chiar și offline, fără conexiune la internet.
***
Acest material editorial conține și mesaje comerciale marcate prin #AD
***