41 de programatori și 18 mentori au muncit trei zile și două nopți pentru a găsi soluții informatice menite să ajute jurnalismul de investigație, în cadrul hackathonului „Hack for Facts”, care a avut loc la București în weekendul 28-30 martie 2025.
Organizat de AmpliFY ONG în parteneriat cu Ethical Media Alliance, hackathonul a pornit de la nevoia acută de a genera instrumente care, pe de o parte, să eficientizeze munca startup-urilor de presă axate pe investigații, iar, pe de altă parte, să le ajute să obțină mai ușor, în lipsa unor bugete optime, atenția publicului.
Iată care a fost atmosfera, într-un scurt film (detaliile despre hackaton continuă mai jos).
„Am decis să ne implicăm în acest domeniu după ce am constatat, din experiențe personale, cât de grav este flagelul dezinformării. Am sesizat problema și am acționat pentru rezolvarea ei prin mijloace care ne sunt la îndemână”
a spus, în panelul de deschidere al evenimentului, Flavia Gheorghe (foto), director executiv al AmpliFY ONG.
„Tehnologia etică și presa creată pentru oameni, nu pentru interese politice, comerciale sau algoritmice – unde doar cantitatea și numărul de clickuri contează –, au foarte multe lucruri în comun. Este logic, deci, ca aceste două lumi să formeze un singur ecosistem pro-democratic”
a adăugat Dragoș Stanca, antreprenorul tech care a lansat Ethical Media Alliance, o inițiativâ care caută modele de operare sustenabile și noi surse de finanțare pentru presa independentă.
Cine a participat la hackaton și ce aplicații s-au dezvoltat?
De-a lungul celor trei zile, hackathonul a fost vizitat și susținut de jurnaliști cunoscuți care au explicat câteva dintre provocările majore din munca lor.
Printre aceștia s-au numărat, în ordine alfabetică, Alex Nedea (Recorder), Andrei Ciurcanu (RISE Project), Attila Biro (Context.ro), Cătălin Doscaș (Buletin de București), Cătălin Striblea (Radio Europa FM, Vorbitorincii), Cătălin Tolontan (HotNews.ro și Snoop), Emilia Șercan (PressOne), Florin Râşteiu (Buletin de București), Iulia Roșu (Snoop.ro), Iulia Stănoiu (Context.ro), Ionuț Lepa (Buletin de București), Marionela Toma (Context.ro), Ovidiu Mihalcea (Misreport) și Răzvan Chiruță (Buletin de București).
Lor li s-au alăturat antreprenori tech respectați, precum Mihai Matei (Essensys Software, Geeks for Democracy) și Alexandru Lăpușan (Zitec).
Mentorul tehnic principal al hackathonului a fost Aleodor Tabarcea (Stripe). El a fost sprijinit de următorii mentori: Vlad Tudor (AI Solutions Architect și Founder ai-aflat), Cosmin Gheorghilă (ML Engineer – Bonsai Labs), Alex Gherghina (Software Engineer & Co-Founder – Timeworx.io), Daniel Timofte (Context), Alexandru Daicu (Product Manager – eyeo), Andreea Secară (Fondator „Susține Binele”) și Loreda Gavrilescu (Consultant & Startup Ecosystem Coordinator Iceberg Plus).
Printre soluțiile tehnice concepute se numără idei care asigură accesul mai rapid la date publice, instrumente de analiză a volumelor mari de informații, „avertizori digitali de integritate” care semnalează cheltuieli suspecte din bani publici sau transformarea investigațiilor complex în formate scurte, vizuale și ușor de distribuit.
Programatorii înscriși au investit timp personal în această cauză, unii dintre ei venind 14 ore cu trenul, din nordul țării, pentru a participa la hackathon.
Munca depusă de cei aproape 60 de voluntari a adunat echivalentul a 7 luni de programare.
Media de vârstă a fost sub 30 de ani, IT-iștii prezenți având de la 22 până la peste 45 de ani.
Iată echipele participante:
- Echipa 1: Alexandra Drobuț / Andrei Diaconu / Victor Constantinescu / Georgia Bucea
- Echipa 2: Alex Ifrimenco / Alex Lisman / Mihai Pârlea / Toma Blogu / Radu Podilă
- Echipa 3: Teodor Oancă / Dennis Titire / Andrei Halalai / Mircea-Tudor Chifor / Radu Gheorghe
- Echipa 4: Claudiu Constantin Bogdan / Alexandru Grădinaru / Mihai Dobrescu / Răzvan Cristian Iliescu / Ștefan Bucur / Cătălin Gabrovschi
- Echipa 5: Robert Irimia / Bogdan Stan / Vlad Barbu / Bogdan Stăncescu
- Echipa 6: Tudor Brandibur / Andrei Otopeleanu / Bogdan-Valentin Damaschin / Florin Pop / Valentin Lăzureanu / Dragoș-Mihai Prodan
- Echipa 7: Natanael Balogh / Bogdan Teglaș / Miriam Romaniuc / Alexander-Oliver Iacob / Robert Chiriac / Horia Mitrică
- Echipa 8: Isabela Constantin / Michael Spieler / Radu Gurămultă / Mihnea-Ștefan Munteanu / Tudor Minciunescu
Nu a fost o luptă pentru premii, ci un efort comun, o colaborare exemplară. Așadar, nu a existat un clasament, ci opt soluții funcționale rezultate în urma hackathonului.
Acestea urmează să fie dezvoltate și puse la dispoziția jurnaliștilor de investigație și a redacțiilor care doresc să le utilizeze, gratuit.
„Nu ne oprim aici, e doar începutul unei mișcări de tip «ethical tech for ethical journalism»”, au spus majoritatea celor prezenți.
Așadar, putem spune că tocmai ați citit un material despre „Hack for Facts – Empower Independent Journalism through Ethical Tech and AI”, ediția 1.
Evenimentul a fost organizat de AmpliFY ONG alături de Ethical Media Alliance, fiind sprijinit de BCR Social Finance.
Au contribuit în mod esențial și Cherciu & Co, Videativ, Maidan, Ai-Aflat, Zitec, aSpace Co-working, Susține Binele, ClusterPower, Builders House, ClujHackathon și BeeV isual.biz.
— IMPORTANT!
Pe site-ul hackathonului a fost deschisă deja lista de înscrieri pentru o ediție viitoare și pentru alte proiecte de IT care să contribuie la informarea corectă în interes public – un element esențial în funcționarea sănătoasă a unei societăți democratice.