Ce trebuie să știi despre Ronin, noua platformă de crowdfunding care acceptă și investiții de 100 de euro - UPGRADE 100 News
News

Ce trebuie să știi despre Ronin, noua platformă de crowdfunding care acceptă și investiții de 100 de euro

De la începutul lui decembrie, antreprenorii și micii investitori au la îndemână un nou spațiu în care se pot întâlni – platforma de crowd funding Ronin.

  • Doi dintre fondatori, Bogdan Almași și Felix Crișan, explică de ce era nevoie de încă un instrument de acest tip în cea mai recentă ediție a show-ului UPGRADE 100 Live de pe Radio Guerrilla, realizat de Marian Hurducaș.

_Bogdan Almași este CEO și cofondator al recent lansatei platforme de crowdfunding Ronin. Are o experiență antreprenorială de 18 ani în diverse industrii – publicitate, automotive sau IT. Din 2014 se ocupă excluisv de dezvoltare de platforme și soluții software și de tehnologii emergente, precum blockchain sau inteligență artificială. Este absolvent de ASE și unul dintre primele joburi a fost cel de director de agenție în cadrul ING Bank.

Moto: „Getting the right people together in order to turn bold dreams into reality.”

_Felix Crișan este, la rândul său, CTO și cofondator al Ronin. Are o expreriență în tehnologie de 25 de ani și de 18 ani este antreprenor. De departe cel mai important proiect de până acum este Netopia, furnizor de soluții de plată și mobile marketing pe care l-a cofondat alături de Antonio Eram în 2003. De asemenea, este implicat în Elrond – cel mai important proiect românesc din zona criptomonedelor. Are studii de matematică și știința computerelor.

FFW > Idei de urmărit în discuție

Marian Hurducaș: Bogdan, ce înseamnă pentru tine „a different perspective to investment (în înregistrare este investition)” (atributul principal al Ronin)? | 0.48

Bogdan Almasi: Ronin pune în centrul ecosistemului de investiții nevoile antreprenorului. Cunoaștem din propria perspectivă antreprenorială problemele lor. Nu poți să aduci randamente foarte bune pentru investitori dacă nu încerci să rezolvi aceste probleme.

Marian Hurducaș: Felix, spui că ești bun la a înțelege tehnologia și impactul viitor al acesteia în mai multe domenii. Dă-ne un exemplu de un astfel impact. | 3.50

Felix Crișan: Prin automatizare și prin digitizarea anumitor procese, o mulțime de oameni ar putea rămâne șomeri.

Sunt anumite joburi low skilled mai ușor de automatizat, iar oamenii care le au poate nu au capacitatea de a se reineventa. În cazul lor digitizarea poate nu este lucrul cel mai bun. Și-ar putea găsi totuși locul în niște joburi de monitorizare a computerelor.

Marian Hurducaș: Cine este Ovidiu Ghiman, cel de-al treilea cofondator? | 5.46

Bogdan Almasi: Ovidiu Ghiman este cofondator alături de noi. Ronin s-a născut în urma unei întâlniri pe care noi am avut-o într-un proiect din zona tehnologiei. Am ajuns la concluzia că toți trei simțim nevoia să facem ceva pentru antreprenori, ceva care să-i ajute semnificativ în a-și transforma planurile în realitate. Aș spune „Ovidiu, the doer”. Skill-urile noastre se completează perfect:

# eu sunt visătorul,

# Felix stăpânește foarte bine tehnologia,

# Ovidiu e mintea limpede care se ocupă de execuția efectivă a proiectului.

[Context: Ovidiu Ghiman este chairman și member of the board în cadrul Ronin. Are o experiență de 23 de ani în telecom, la grupurile Digi și Telekom. Până în septembrie 2021 a fost directorul B2B al Telekom.]

„Ovidiu Ghiman e singurul dintre noi (cei trei fondatori Ronin) care își ia notițe la meeting-uri.” Felix Crișan

Poți urmări interviul integral, în variantă podcast video, aici:

Marian Hurducaș: Cum ați ajuns să faceți Ronin? | 8.06

Bogdan Almasi: Varianta în care un fondator de startup se duce la bancă și primește o finanțare pe un plan de afaceri foarte bine făcut este ceva dintr-un film american. Din păcate, realitatea arată că afacerile, chiar și după unu-doi ani de activitate, nu sunt bancabile.

  • Ronin a fost varianta de a ne construi noi singuri, antreprenorii, un tool prin care să putem veni în fața investitorilor de retail – de fapt, consumatorii finali ai produselor noastre și să-i invităm să ne acorde încrederea. Dacă ei cumpără aceste produse și servicii, de ce să nu și investească în compania care le produce?!

Marian Hurducaș: Ronin promite democratizarea accesului antreprenorilor la capitalul de lucru și democratizarea accesului la investiții pentru oricine? | 10.01  

Bogdan Almasi: Am ajuns la concluzia că ar fi foarte util să coborâm tichetul minim de investiției într-o companie până la 100 de euro. Oricine, cu 100 de euro, poate să intre peweronin.com să-și creeze un cont de investitor și să vadă ce companii sunt listate, cu care dintre ele are „chimie” și să cumpere un număr minim de acțiuni în SPV-ul (Special Purpose Vehicle) care va intra în compania finanțată.

Felix Crișan: M-am uitat la conceptul „zero to one”, introdus într-o carte a lui Peter Thiel.

[Context: „Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future” este o carte publicată de Peter Thiel – primul investitor în Facebook – și Blake Masters – președintele Fundației Thiel în 2014.]

Autorul vorbește despre „zero to one” din perspectiva produsului. Am extins conceptul și din alte două perspective:

# Nu este important doar să dezvolți un produs,

# Nu este important doar să aduci primul client,

# Este important să te descurci să aduci și primul investitor.

  • Pentru dezvoltarea de produse există acceleratoarele și incubatoarele. De asemenea, există suficient de multe platforme de paid advertising prin care să-ți aduci clienți. Însă de cele mai multe ori, companiile nu reușesc să găsească și finanțare în interiorul acceleratoarelor sau incubatoarelor. Ocaziile sunt rare și concentrate în așa-numitele „demo days”.

Poți asculta episodul integral, în variantă podcast audi, aici:

Prin ce vă diferențiați de prima platformă de crowdfunding de la noi, SeedBlink? | 14.10

Bogdan Almasi: SeedBlink a deschis piața, dar suntem într-o țară cu aproape un milion de companii. Cu siguranță, sunt câteva zeci de companii inovatoare care ar putea veni oricând în fața publicului larg să ceară încredere și capital.

[Context: SeedBlink a atras până acum investiții totale de peste 40 de milioane de euro în 60 de campanii de finanțare.]

  • Suntem convinși că în continuare este loc de o mulțime de inițiative care să sprijine antreprenorii.

„În România, intermedierea financiară nu a funcționat. Tehnologia, din fericire, vine cu posibilitatea dezintermedierii. Vorbim de posibilitatea de a pune adevărații posesori de capital, investitorii de retail, față în față cu cei care au nevoie de capital.”Bogdan Alamași

FFW: Deși toți cei trei fondatori au background în tehnologie, nu cred că inovația este apanajul exclusiv al tehnologiei. Ca antreprenor poți să inoveziîn agricultură, industria alimentară sau HoReCa, fără să scrii nici măcar o linie de cod.

Marian Hurducaș: Vă interesează mai mult startup-urile sau companiile cu trasabilitate? | 16.37

Bogdan Almasi: Ne interesează companiile cu un business plan foarte bine pus la punct și cu o propunere de investiții bine articulată indiferent de nivelul de maturitate. Startup-urile sunt unul dintre grupurile țintă, dar ne dorim să fim o soluție și pentru companiile cu modelul de business confirmat de piață, aflate într-o fază de scale-up, dar cu dificultăți de a atrage finanțare bancară. E vorba despre cele ale căror situații contabile care nu arată suficient de bine pentru bănci.

Marian Hurducaș: Cum faceți evaluarea companiilor (care își caută finanțare prin platformă)? | 17.47

Felix Crișan: Avem un proces de due diligence și avem consultanți externi. AeRO (genul proxim pentru Ronin) permite investițiile doar prin intermediul unui broker – ceea ce implică costuri. Activitățile de crowdfunding nu sunt nereglementate. Există un regulament de crowdfunding (vezi aici textul regulamentului https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1503&from=EN) cu niște limitări: nu putem face funding pentru orice sumă, nu putem face o campanie de finanțare cu un milion de investitori.

Bogdan Almasi: Platforma de finanțare este prima fază a proiectului Ronin. Folosind tehnologiile emergente, ne dorim ca probabil chiar în a doua parte a anului viitorsă venim cu soluții moderne pentru atragerea de finanțări cu sume mult mai mari (de exemplu, IPO-uri pentru piața de capital reglementată) cu un background tehnologic foarte solid care să schimbe foarte mult în bine experiența utilizatorului.

  • Ronin este gândit pentru a fi scalat foarte rapid în Uniunea Europeană, pentru că acesta este beneficiul reglementării unitare la nivel european în domeniul crowdfunding-ului.

Marian Hurducaș: Ce variante de finanțare au existat pentru anterprenori până la Ronin? | 20.20

Felix Crișan: Înainte de apariția SeedBlink au existat mai multe platforme de crowdfunding care operează de 6-7 ani. Există inclusiv companii din România care au făcut fundraising pe platformele respective.

Din punct de vedere semantic, crowdfunding  înseamnă două lucruri:

# crowdinvesting, din perspectiva investitorilor și

# crowdraising, din perspectiva antreprenorilor.

  • Am încercat să ne concentrăm mai mult pe partea de crowdraising. Sutem o platformă care se uită mult mai mult către antreprenori decât către investitori – zonă în care există deja și alte platforme.

Marian Hurducaș: De ce aș investi 100 de euro prin Ronin în loc să mă duc la un fond mutual mult mai puțin rsiscant? | 22.12

Felix Criașan: În ultimii ani, destul de multe fonduri mutuale au performat OK. Pentru risk adjusted return, fondurile mutuale sunt cele mai bune. Aceste fonduri au obligația de a investi aproximativ 60% din portofoliul clienților în obligațiuni de stat. În Statele Unite, de exemplu, obligațiunile de stat oferă un randament de 1,5%, în condițiile în care inflația este de 6,8%.

Bogdan Almasi: Investițiile în companii de tip venture vin ca o formă de diversificare a portofoliului. Niciodată nu o să recomandăm nimănui să facă investiții de tip venture într-o proporție foarte ridicată.

  • Diversificarea este o soluție pentru obținerea unui randament cât mai ridicat care să-ți acopere inflația.
  • Am și varianta romantică a răspunsului:

„Acea sută de euro e mai mult decât o investiție de capital, e o investiție de încredere pe care eu ca membru al unui crowd o acord antreprenorului.” Bogdan Almași

  • Arătăm că suntem gata să fim primii clienți ai unui startup, devenim o comunitate-suport în jurul businessului respectiv.

Marian Hurducaș: De ce este important ca oricine să aibă acces să investească în proiecte de business? | 26.50

Bogdan Almasi: Dacă vorbim de motivațiile personale, răspundsurile ar fi:

# mă regăsesc în modelul respectiv de business,

# mă regăsesc în visul fondatorilor acelei companii

# poate acum nu am curajul să fiu eu însumi un antreprenor , dar sunt un „wanna-be” și îmi exersez talentul anterprenorial prin a analiza oferta de companii.

„Visez la o Românie în care mult mai mulți oameni talentați, pasionați și inovatori să-și asume riscul antreprenoriatului.” Bogdan Alamași

  • Îi îndemnăm pe toți antreprenorii cu care interacționăm să-și găsească diferențiatorul. A face ceva inovator în industria lui este cheia succesului.
  • Găsirea unui diferențiator este din punctul nostru de vedere una dintre condițiile esențiale pentru a deveni emitent pe Ronin.

Marian Hurducaș: Felix, dă-ne niște exemple de companii care s-au llistat pe Ronin. | 30.16

Felix Crișan: Există deja campanii de prelistare pentru două companii – Softlead(marketplace de aplicații software) și StockBinder (platformă în care producătorii,furnizorii și magazinele pot schimba informații despre produse, prețuri și disponibilitatea stocurilor).

Bogdan Almasi: (Ca domeniu predilect), cele mai multe companii interesate de Ronin sunt din tehnologie, deși ne dorim să fie foarte multe și din alte domenii. Derularea rundelor de investiții este mult mai bine întipărită în ADN-ul antrepenorilor din tehnologie. Am discutat cu peste 100 de companii, cu 60-70 dintre ele sunt în faze avansate. Acestea își pregătesc prezentarea, își elaborează business planurile cu care să vină în fața investitorilor.

  • Echipele de marketing ale unora dintre ele lucrează cu echipa noastră de marketing pentru a pregăti materialele de promovare.

Felix Crișan: Cel mai importrant este că sunt și din alte domenii decât tehnologia: industrie alimentară sau producție.

Bogdan Almasi: O să venim și cu un nume foarte interesant și din industria vinului. Nu avem acordul pentru a face public numele.

Marian Hurducaș: În ce constă procesul de listare și cum ajunge cineva acționar într-o companie prezentă pe Ronin? | 33.16

Felix Criașan: Pe weronin.com există posibilitatea creării unui cont și pentru antreprenori, și pentru investitori. În mare, aceștia din urmă nu trebuie decât să furnizeze o adresă de mail pe care vor primi detalii despre campaniile listate. Când campaniile vor deveni live vor exista niște pași suplimentari dați de cerințele legale.

  • Pentru antreprenori, procesul este similar cu deosebirea că, odată creat contul, acestora li se cer o mulțime de documente (printre care și business plan-ul), pe bază de template-uri. Apoi se face un assesment inițial, iar cei care sunt admiși trec printr-un proces de due diligence. Ulterior, se trece la semnarea unor contracte și echipele de marketing ale companiilor încep să colaboreze cu Ronin pentru pregătirea unor materiale de prezentare.

Bogdan Almasi: Pentru antreprneorii care nu au timp identificăm consultanți de business, cu un nivel ridicat de profesionalism și cu costuri rezonabile care să-i ajute (pe antreprenori) să genereze toate documentele fără de care nu poți atrage o investiție.

  • Vorbim despre cele două documente esențiale: pitch deck – prezentarea proiectului de business – și business plan

FFW. Specialiștii Ronin se asigură, conform regulamentului euorpean, că firmele cu intenția de listare nu are probeleme de ordin legal (litigii) sau de ordin fiscal (neplata taxelor).

  • Din pesrepctiva fezabilității planului de afaceri, oferim feed-back-ul analiștilor noștri de business și încercăm să ne ținem departe de tentația de a deveni judecători.

„Noi nu suntem un ofițer de credit, nu o să spunem dacă un anumit antreprenor are sau nu dreptul de a veni în fața investitorilor.” Bogdan Almași

  • Oricine are dreptul (de a veni în fața investitorilor) atâta vreme cât crede în visul lui și și-a pus toată pasiunea în afacerea respectivă.
  • Antreprenorii care nu vor reuși să atragă bani vor putea primi feedback din partea investitorilor despre nivelul evaluării, calitatea produsului sau a echipei.
  • Orice antreprenor care vine pe Ronin ca câștiga fie finanțare, fie feedback și consultanță pentru a putea să revină în fața investitorilor.
  • Apropo de principiul din venture capital cum că 8 din 10 starupuri eșuează. Noi avem ambiția ca 8-9 din 10 companii listate pe Ronin să fie de mare succes. Poate e un obiectiv foarte optimist.

Marian Hurducaș: Cum devin investitor pentru o terță companie prin Ronin? | 41.16

Bogdan Almasi: Provocarea noastră este ca experiența utilizatorului să fie din ce în ce mai plăcută. Acum, cei care doresc să investească în campaniile de pe Ronin trebuie:

# să se înregistreze ca utilizator,

# să completeze datele personale – nume, prenume, adresă de email,

# să primească un mail de confirmare,

# să intre în contul de investitor pentru a avea acces la campaniile listate.

Tipuri de campanii:

# early access (prelistare). Timp de două săptămâni, informațiile despre companii sunt disponibile, iar investitorii pot doar să-și preînregistreze intenția de investiție și suma pe care vor să o pună la bătaie sau să dea un feedbackantreprenorilor în care nu vor să investească.

# ongoing (în desfășurare). În primele două zile ale campaniei propriu-zise vor avea prioritate investitorii care s-au preînscris în faza anterioară. Investitorul care apasă butonul „invest” trece printr-un proces de verificare a identității. Ulterior acesta primește un certificat calificat cu care poate semna electronic direct în pltaformă.

Exemplu: Să presupunem că avem o campanie de strângere a 200.000 de europentru o companie din partea a 100 de investitori. Toți aceștia vor deveni acționari direct poporțional cu suma investită printr-un SPV creat de Ronin. Să mai presupunem că SPV-ul va cumpăra 20% din părțile sociale (în cazul unui SRL) sau acțiuni (în cazul unui SA) ale companiei respective. Investitorii vor deține această participație fiind acționari în poporție de 100% ai SPV-ului. Vezi ce este un SPV aici.

# campanii încheiate.

„Foarte important, banii investiți nu ajung niciodată la Ronin. Se duc direct înt-un vehicul de investiții al cărui mandat este să facă aport la majorarea capitalului companiei antreprenoriale finanțate.” Bogdan Almași

Felix Crișan: După cunoștințele mele, certificatul calificat nu a fost adoptat de nicio altăplatformă de crowdfunding.

Întrebări de la ascultători:

Am 50.000 de euro pentru investiții de risc. De ce aș alege Ronin versus criptomonede precum Bitcoin sau Ethereum? | 48.10

Felix Crișan: Vorbim despre o evaluare pe care fiecare și-o face pentru el. Dacă există o dorință de a participa și la creșterea economiei propriu-zise, voi alege și o investiție într-un startup. Este foarte validă și opțiunea de a investi și în cripto.

  • Probabil că pe cripto am posibilitatea de a obține un return mai mare, dar cu risc mult mai mare.

Cum câștigați dacă niciun ban nu rămâne la voi? | 49.40

Bogdan Almasi: Unul dintre lucrurile pentru care am insistat a fost să nu acceptăm front payments (plăți în avans). Antreprenorul, când aplică pentru o campanie de crowdunding nu are niciun fel de cost până în momentul în care încheie cu succes campania. Abia după ce banii au ajuns în contul companiei finanțate, aceasta plătește către Ronin un fee de 7% din suma atrasă.

Marian Hurducaș: Ce se întâmplă în eventualitatea în care antreprenorii nu reușesc să atragă toată suma vizată? | 51.28

Bogdan Almasi: Lucrăm cu un interval de finanțare. Există un plafon minim și un plafon maxim.

Exemplu: un antreprenor își porpune pentru moment să vândă cel puțin 10% din companie pentru 200.000 de euro și cel mult 12,5% pentru 250.000 de euro. Suma atrasă poate fi oriunde în acest interval, cu o deținere de acțiuni direct proporțională.

Marian Hurducaș: Ce riscuri îmi asum ca investitor într-o companie propusă de voi? | 53.26

Bogdan Almasi: Ronin este un facilitator al întâlnirii dintre investitori și antreprenori. Orice business poate avea „riscul” de a avea succes sau există riscul, în cel mai rău caz, al falimentului. Regulamentul european în domeniul crowdfunding-ului ne obligă să facem acest disclaimer: orice investitor trebuie să fie conștient că investește într-un business și își asumă riscul pe care l-ar avea dacă și-ar face propria afacere.

  • Toate verificările pe care le facem sunt de ordin tehnic. Suntem obligați să ne asigurăm că acele companii nu au probleme de ordin juridic sau fiscal.

Nu putem să intrăm foarte mult în zona de analiză a oportunității businessului.” Bogdan Almași

  • Dacă vom identifica „utopii” – trebuie să fie evident că nu sunt afaceri sustenabile -, nu ne vom asuma riscul de a le lista.

Exemplul lui Almași: să spunem că sunt vegetarian și nu mănânc produse din carne. Dacă vine un business inovator care a schimbat rețetele de mezeluri ar fi deplasat să spun dacă respectivul business are sau nu potențial. Suntem victimele propriilor idei preconcepute.

  • Apropo de ce este interpretabil, suntem obligați să punem la dispoziția investitorilor toate informațiile pe care le avem.
  • M-au întrebat prietenii pe Facebook dacă recomand investiții în cele două companii listate. Noi nu putem să facem acest lucru, pentru că ar fi neprofesionist.
  • Nu mi-am permis să le recomand prietenilor nici în privința investițiilor în criptomonede.

Felix Crișan: O altă noutate pe care o aduce platforma Ronin este că în momentul în care SPV-ul este creat, facem un proces de tokenizare a acțiunilor (un proces prin care, cu ajutorul tehnologiei blockchain, sunt emise „jetoane” – tokens, adică niște active digitale tranzacționabile). Vezi mai multe despre subiect aici. 

  • Având în vedere că există mai multe inițiative la nivel european și local, la un moment dat, activele digitale vor fi recunsocute.

„Va fi foarte natural să ai acțiuni în companii sub forma unor token-uri, iar tranzacționarea acestora să se facă prin intermediul unui blockchain.” Felix Crișan 

  • Nu va mai fi nevoie de un registru unic al acționarilor, pentru că toate tranzacțiile vor putea fi verificate pe blockchain.

Bogdan Almasi: Ronin e pregătit pentru viitor și suntem convinși că blockchain va deveni din ce în ce mai prezent în viețile noastre. Și nu vorbim doar de cripto. Tehnologia blockchain are aplicabilitate într-o mulțime de domenii.

  • Elveția și-a completat cadrul de reglementare și permite înregistrarea de companii ale căror acțiuni sunt emise exclusiv în formă digitală pe blockchain.
  • Opțional, investitorii pot să-și conecteze contul de investitor cu maiar(wallet-ul Elrond) și să vadă replica tokenizată a acțiunilor pe care le-au cumpărat.
  • Suntem conștineți că sunt foarte mulți investitori care nu înțeleg cum se poate utiliza un wallet.

Alte întrebări de la ascultători:

Ce face Ronin, pe înțelesul unei fetițe de opt ani? | 1.02.35

Bogdan Almasi: Este un loc unde Moș Crăciun poate să-și atragă finanțare pentru afacerea lui cu livrare de jucării și de unde ar putea primi niște cadouri interesante, cu condiția să investească.

Ce este Ronin pentru adulți? | 1.02.54

Bogdan Almasi: Ronin este șansa pe care foarte mulți antreprenori români nu au avut-o. Este șansa de a-și transforma visul în realitate prin acces la capital.

Ce înseamnă pentru Ronin afacere inovatoare? | 1.03.30

Felix Crișan: O afacere care va fi la fel de viabilă ca azi și în viitor. Cum viitorul va fi descentralizat, Ronin este un bridge către un viitor în care companiile nu vor mai fi la fel ca azi. Vor fi destul de prezente organizații precum distributed autonmous organizations sau distributed autonmous corporations (vezi o definiție aici https://ethereum.org/en/dao/), iar Ronin e primul pas care ne permite să ajungem acolo.

De ce are nevoie piața de un produs de crowfunding precum Ronin? | 1.04.18

Bogdan Almasi: Pentru că în România, din punctul nostru de vedere, intermedierea financiară a eșuat și atunci trebuie să trecem la dezintermediere financiară, iar deținătorii de capital trebuie să aibă un loc în care să se întâlnească cu cei care au nevoie de capital.

„Ronin e un mod în care scurtăm drumul banilor de la cei care îi au la cei care au nevoie de ei.” Felix Crișan 

Prin ce se diferențiază Ronin de alte platforme existente? | 1.04.55

Bogdan Almasi: Prin faptul că ne adresăm oricărei industrii, ne adresăm companiilor indiferent de gradul de maturitate, prin faptul că vrem să creăm grupuri mari de investitori, prin faptul că oferim prin acest tichet scăzut de 100 de euro posibilitatea diversificării portofoliului.

Ce putem spune despre primele companii listate pe Ronin? | 1.06.06

Bogdan Almasi: Sunt două companii de tehnologie, care au potențial. Softlead e un marketplace de soluții software care știe prin intermediul unor algoritmi de AI să identifice softul care ne trebuie. StockBinder vine să rezolve niște probleme pe care orice antreprenor din zona online le are: integrarea bazelor de date a mai multor furnizori cu baza de date din spatele magazinului online.

Câți investitori aveți în Ronin? | 1.08.49

Bogdan Amlasi: Ne aporpiem de 500 în mai puțin de zece zile. Sunt și 70 de antreprenori care s-au înregistrat.

Cum ne asigurăm că propunerile de investiții sunt solide? | 1.11.00

Bogdan Almasi: Am benefeciat de asistența specialiștilor de la Reff & Associates (ramura de consultanță juridică din Deloitte). Unul dintre criteriile cele mai importante va fitransparența: orice informație la care echipa Ronin are acces va fi disponibilăpentru investitori.

Care sunt pașii următori? | 1.12.14

Felix Crișan: Ne uităm la modul în care putem crea comunități pentru companiile care fac fundraising compuse din investitorii (clienți în același timp) care iau parte la proces.

Bogdan Almasi: Ronin pregătește un plan care are potențialul de a face un huge disruption în industria de crowdfunding la nivel global.

Cum contribuie tehnologia blockchain la revoluționarea modului în care sunt derulate campaniile de finanțare? 1.13.23

Felix Crișan: Totul se reduce la două cuvinte: sovereign individual (cetățeanul suveran). Asta stă la baza blockchain.

[Context: „The Sovereign Individual: Mastering the Transition to the Information Age” este o carte publicată la sfârșitul anilor ’90 de jurnalistul William Rees-Mogg care vorbește despre puterea pe care o dobândește individul în era internetului.]

Podcastul UPGRADE 100 Live este realizat în parteneriat cu Banca Transilvana – care produce și podcastul BT Talks, pe care vi-l recomandăm!