Bitpanda, companie fondată în Austria – care concurează din Uniunea Europeană cu platforme precum Binance, Crypto.com sau eToro făcând simplă achiziționarea de crypto monede, metale rare, acțiuni și nu numai -, se lansează și în România.
Despre creșterea proiectului la nivel local a vorbit Irina Scarlat, invitata lui Dragoș Stanca la Upgrade 100 Live @ Radio Guerrilla.
Înainte să fie Chief Growth Officer la Bitpanda, Irina s-a ocupat de zona de growth la Uber și Revolut, adunând peste 12 ani experiență în zona de tech.
Publicul U100 o cunoaște bine pe Irina și în calitatea ei de moderator al scenei de fintech din cadrul festivalului – remember, 2019 – dar și ca participant în alte două emisiuni pe care vi le recomandăm:
- Despre misiunea de a creste companii, ca job, și alegeri profesionale – AICI
- Dezbaterea “tradițional” vs. “startups” – când a reprezentat Revolut într-o discuție “de colecție” cu liderii BCR Sorin Manea și mobilPay Antonio Eram – AICI
Dar să ne întoarcem în prezent – pentru viitor 😉
O creștere lentă, dar mai sigură
Deși a început în 2014, Bitpanda nu a ajuns în România la notorietatea competitorilor săi din piață, apăruți mai târziu.
Irina Scarlat spune că a fost o strategie asumată, pentru că s-a dorit mai întâi o reglementare serioasă – proiectul operează în UE, a fost lansat în Austria, și se supune tuturor rigorilor legislative – precum și asigurarea tuturor activelor comunității de utilizatori – care a ajuns la 3 milioane de utilizatori.
De fapt, vremea câștigurilor peste noapte a trecut, crede ea. Dacă alții din piață au căutat să speculeze posibilitatea unui câștig miraculos, Bitpanda și-a dus la capăt planul de a diversifica activele în care se poate investi– de la crypto la metale prețioase, acțiuni, EFTs și indici crypto, spune invitata.
Într-un prezent incert, investitorii vor mai mult ca niciodată să-și apere economiile – spune ea. Acum, oamenii le pot păstra în aur, argint sau palladium, a căror valoare e cât de cât fixă, iar astfel investiția nu e afectată de inflație, nici de căderile piețelor financiare. Deci, nu se mai aleargă după câștigul rapid, ci după investiția sigură.
Investițiile nu trebuie să implice curaj, ci informare
În piața de tranzacționare există mereu mai mulți pierzători decât câștigători. Platforma de tranzacționare, oricare ar fi ea, nu e un cec în alb care aduce bogăția: mișcările trebuie calculate, într-o strategie pusă la punct.
Dacă ne uităm la majoritatea platformelor de tranzacționare, acestea sunt folosite pentru speculații. Iar ele chiar promit asta. Așa se poziționează. Îți promit că te vei îmbogăți, îți recomandă să fii curajos, pentru că norocul aparține celor curajoși.
Adevărul e că nu trebuie să fii curajos când vorbim de investiții, și nu trebuie să ai noroc, trebuie să ai o strategie și apetitul pentru risc.
Nu vine cineva sa zică: o să bag acum o mie de euro și vând visul conform căruia am băgat azi o mie și se fac un milion, în câteva luni. Cred că oportunitatea aia s-a pierdut demult.
– Irina Scarat, Bitpanda [vezi fragmentul aici]
A trecut vremea banilor “la saltea”
Chiar dacă descentralizarea și anonimizarea tranzacțiilor fac parte din cultura crypto, puțină lume știe că o adresă de wallet e publică.
La Bitpanda, fiecare membru al comunității trece printr-un proces de cunoaștere, de identificare, se respectă întocmai legislația împotriva spălării banilor. Toate conturile sunt asociate unor persoane fizice, nu se fac tranzacții anonime.
Industria activelor digitale evoluează, piața de investiții nu mai e obscură: fiecare dintre noi poate să înceapă să investească și să își țină banii într-un mod mai inteligent decât sub saltea.
“Cum ar fi, însă, dacă același principiu s-ar aplica nu doar banilor noștri, ci la felul în care ne informăm? Cum ar arăta lumea dacă fiecare persoană care poate emite păreri pe o pagină de social media sau pe un site neasumat ar avea o identitate digital verificată?” – s-a întrebat Dragoș Stanca.
Planurile din România
Bitpanda a anunțat deschiderea unui talent hub și că se pregătește de lansarea comercială. Va investi 10 milioane de euro în piața locală, mizând pe talent.
Tot în România va exista un centru de dezvoltare care se va ocupa de soluția Bitpanda whitelabel. Cât despre planurile mari de viitor, vin vești la final de primăvară
FFW: UPGRADE 100 Podcast | Skip la ce te interesează >>
23:20: Cum se raportează un începător la platformele de investiții?
25:18: Pașii corecți în tranzacționare
27:15: Talent hub-ul Bitpanda
30:18: Ce poți face cu un cont de business?
34:52: Ce sunt indicii crypto?