ANALIZĂ + PODCAST | România, în 30 de ani de economie liberă: PIB-ul a crescut de 13 ori. Care e profilul antreprenorului român în 2024? - UPGRADE 100 News
News

ANALIZĂ + PODCAST | România, în 30 de ani de economie liberă: PIB-ul a crescut de 13 ori. Care e profilul antreprenorului român în 2024?

Produsul Intern Brut al României a crescut de peste 13 ori în ultimii 30 de ani, de la circa 27 de miliarde de euro în 1994, la 357 miliarde de euro în 2024, se arată într-un studiu denumit “30 de ani de transformări” și dat publicității de ING Bank România cu ocazia împlinirii a trei decenii de când banca este activă pe piața locală.

În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, acesta era de aproximativ 1.200 de euro în 1994 și ar putea ajunge la aproape 19.000 de euro în acest an.

Numărul companiilor din România a crescut cu peste 250% din 1994 și până în prezent: erau aproximativ 300.000 după revoluție și astăzi sunt peste 800.000.

Dintre acestea, circa o cincime se află în București.

România a pierdut circa 20% din forța de muncă pe care o avea la mijlocul anilor ‘90, dar o veste bună ar fi că decalajele dintre mediul urban și mediul rural sunt în scădere.

Acestea sunt câteva dintre cele mai interesante informații cuprinse în studiul menționat, care atrage atenția și asupra unor lipsuri: companiile românești nu sunt suficient de prezente în domeniile viitorului, așa cum este industria high-tech. 

O treime din afaceri sunt la țară

Economia României a înregistrat tot felul de transformări spectaculoase în intervalul 1994-2024.

Dacă, la începutul anilor ’90, foarte puține afaceri se aflau în mediul rural, astăzi 32% dintre ele sunt localizate în comunele țării. 

Studiul realizat de ING Bank România arată că mediul urban continuă să domine peisajul antreprenorial: 68% dintre afaceri se găsesc în orașe și municipii, dar decalajele dintre urban și rural sunt în scădere. 

În perioada 2010-2020, marja de profit a început să fie mai bine distribuită în teritoriu. Asta înseamnă creștere slabă uneori, dar rămâne o creștere. Rămân zone unde e greu să răzbești în business, dar asta e normal.

Nu toate zonele sunt făcute la fel, dar am remarcat multă adaptabilitate și reziliență din partea unor firme care au reușit să facă profit fără să fie în București, a explicat, la evenimentul de lansare a studiului, Alexandru Ghiță, Head of Research în cadrul companiei Datable.

De la stânga la dreapta: Claudiu Vrînceanu, Romanian Business Leaders, moderator; Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România; Florian Neagu, Director Adjunct, Direcția de Stabilitate Financiară, BNR; Florin Ilie, Deputy CEO ING Bank România

Care sunt pilonii economiei românești?

În ultimii 15 ani, numărul entităților economice din România a crescut semnificativ, cu 58%.

Structura economiei s-a menținut stabilă, dar cu o concentrare puternică în câteva sectoare dominante.

Pilonii îi constituie industria prelucrătoare și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, care generează împreună aproximativ 60% din venituri.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceste numere sunt specifice unei economii rigide, prea dependentă de sectoarele economice tradiționale.

Cel mai bun exemplu? Sectorul construcțiilor, care a reprezentat 9% din economie în 2023, dar care a creat vulnerabilități de-a lungul timpului.

Prezent la evenimentul de lansare a studiului, Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, a atras atenția asupra faptului că în unele businessuri din România lipsește resursa umană calificată. 

Suntem la coada Europei în ceea ce privește ponderea forței de muncă în cadrul companiilor high tech, a explicat el. 

Firmele de succes sunt conduse preponderent de oameni cu studii superioare

Într-un alt studiu dat publicității cu acest prilej de ING Bank, numit “Profil de Antreprenor”, a fost prezentat un profil al antreprenorului român.

Profilarea a fost realizată printr-un sondaj pe un eșantion reprezentativ de antreprenori, dintr-o bază de date a Ministerului Finanțelor cu 475.000 de companii care au cel puțin un angajat și o cifră de afaceri de minimum 10.000 de lei.

Remarcăm o creștere a interesului pentru antreprenoriat în rândul tinerilor din grupa 25-34 de ani, se arată în studiu. 

Antreprenori din trei decade diferite. De la stânga la dreapta: Claudiu Vrînceanu, RBL – moderator; Mihai Logofătu, CEO & cofondator Bittnet Systems; Felix Pătrășcanu, CEO & fondator FAN Courier; Costin Dămășaru, CEO & fondator Veruvis

Sondajul arată că, de regulă, antreprenorul român depinde în mare măsură de fondurile proprii, ceea ce îi limitează posibilitățile de a-și extinde afacerea.

Pe cale de consecință, cei mai urmăriți indicatori de către antreprenori sunt, firește, banii care intră in firmă:

Iar nevoile de finanțare ale afacerilor pe care le raportează cei care au răspuns la studiu sunt, cel mai adesea, de până în 50.000 de euro.

Alte date interesante din studiile prezentate de ING Bank

Majoritatea companiilor tind să rămână în aceeași categorie de mărime în care s-au înființat. Iar firmele românești nu prea reușesc să iasă în exterior, spun specialiștii care au lucrat la realizarea acestui studiu. 

În ceea ce privește cazurile de succes, BNR a identificat circa 2.600 de companii, dintr-un total de peste 800.000, care au o creștere a cifrei de afaceri în minimum trei ani din cinci și a căror rată de profitabilitate este peste media sectorului din care fac parte.

Ce au în comun aceste companii? A explicat tot Florian Neagu:

  1. Sunt conduse de oameni cu studii superioare, peste 90%.
  2. Și-au păstrat bilanțurile în ordine, indiferent de etapa în care se aflau. Când erau pe creștere, nu au consumat tot ce acumulaseră. În faze mai puțin favorabile, nu au generat probleme către parteneri.
  3. Niciuna dintre aceste companii nu a fost singură în această evoluție: toate au avut un partener de investiții.

În următorii 10 ani, se spune în studiul realizat de ING Bank, România are o șansă extraordinară, anume de a pătrunde în Top 10 al economiilor din UE.

Podcast ediție specială și emisiune live la Radio Guerilla

După prezentarea rezultatelor, Marian Hurducaș a realizat o ediție specială Upgrade 100 Live Talks la Radio Guerrilla pe marginea acestui subiect, alături de invitații săi:

🎙️ Florin Ilie, Head of Business Banking la ING Bank România, și

🎙️Valentin Suciu, COO & Co-fondator la Jam Session Agency.

  • Podcast audio pe Spotify.

Studiul „30 de ani de transformări” a fost lansat de ING Bank România și Impact Hub.

Cel de-al doilea studiu se numește „Profil de antreprenor 2024’’ și e realizat pentru ING Bank România de Datable și Impact Hub, cu sprijinul Startarium.

Inițiativa prezintă o imagine de ansamblu asupra ecosistemului de afaceri autohton, așa cum a evoluat acesta după căderea comunismului, și marchează 30 de ani de când ING este activă pe piața bancară din România.

— Materialul de mai sus a fost realizat în parteneriat cu ING Bank România