DISRUPTION | Cum face industria fintech "deranj" în sistemul financiar-bancar - UPGRADE 100 News
News

DISRUPTION | Cum face industria fintech “deranj” în sistemul financiar-bancar

Fintech, fără vreo exagerare, e în tot și-n toate. Unde-i rost de-o tranzacție online sau care folosește device-uri precum un telefon, brățară smart, inel – you name it – e rost și de-o interacțiune cu industria fintech.

N-a fost tot timpul așa, dar nici n-a devenit așa odată cu adopția masivă a internetului. A început odată cu apariția primului ATM, bancomat după cum îl știm noi, iar asta se întâmpla prin anii ’60. O scurtă istorie, dacă ai curiozitate asta, aici:

De atunci, însă, lucrurile au evoluat inimaginabil de mult. Și dacă te uiți de aici, din România, mai că ai zice că it escalated quickly. Dar nu, a fost un proces. Iar această nouă ediție de Upgrade 100 LIVE despre asta vorbește, despre cum a ajuns industria fintech să existe, despre cum tinde să democratizez sistemul financiar și cum a forțat sistemul bancar să se transforme digital.


Aici varianta podcast audio:


Viitorul va fi fără carduri.

Alexandru Cociu, co-fondator SmartFintech

Cine sunt experții Upgrade 100

În studio, alături de Marian Hurducaș, moderatorul acestei ediții:

  • Alexandru Cociu, co-fondator SmartFintech, laborator românesc de inovare în domeniul open banking, lansat la începutul anului 2019. Are experiență de peste 15 ani în domeniul serviciilor tehnologice, ceea ce spune el, i-a pavat drumul pentru a putea crea două dintre cele mai importante produse de open banking dezvoltate de un fintech local, și autorizate în premieră de Banca Națională a României: SmartPay – serviciul de inițiere de plăți, și Smart Accounts – soluția de interogare de conturi, lansată anul acesta pe piața financiară din România.

Acestea au fost dezvoltate folosind câteva tehnologii IBM top-specializate în ceea ce privește conectivitatea, securitatea și integrarea. Pe scurt, SmartPay facilitează plățile on-line cont la cont, deci fără card, inițiate din orice context, iar Smart Accounts îți aduce unde vrei detaliile conturilor tale bancare.

În varianta podcast audio a Upgrade 100 afli direct de la Alexandru Cociu despre cum funcționează ele concret. 

Alexandru Cociu, cofondator Smart Fintech
  • Paula Costea, VP Product Manager FintechOS. Paula este pionier în arhitectura de banking digital din România. Are 15 ani de experiență în IT, dintre care ultimii cinci ani i-a petrecut la FintechOS – start-up în tehnologia financiară fondat de doi români, desemnat start-up-ul fintech al anului în 2020 – unde ocupă poziția de VP Product Management, Digital Banking. A fost implicată activ în proiectele de digitalizare a proceselor și produselor celor mai importante bănci din România. Și-a adus contribuția la inovația în domeniul financiar, respectiv la lansarea pe piață – într-un timp foarte scurt – a unor produse financiare digitale customizate, bazate pe date, construite în jurul nevoilor clienților.
Paula Costea, VP Product Manager FintechOS

Ce vei afla din acestă nouă ediție Upgrade 100 LIVE?

  • Cine poate face “fintech”? Ce licențe îți trebuie și de la cine?
  • A grăbit fintech transformarea digitală a bankingului?
  • Ce înseamnă directiva europeană PSD2 și ce prevede ea?
  • Ce aduce nou în România directiva PSD2, atât pentru consumatorul simplu, cât și pentru companii?
  • Ce înseamnă să faci o plată fără card? E posibil? Și cât de sigură e? Ce se întâmplă cu datele tale?
  • Unde e locul procesatorilor de plăți în noua configurație dată de fintech?
  • Inteligența Artificială cum și unde contribuie?
  • Ce este un roboadviser?
  • Inevitabil, transformarea digitală în sistemul bancare vine cu schimbări de organigramă. Cine va fi afectat și cine nu?

Upgrade 100 LIVE se întâmplă în fiecare luni de la 19:00, la Radio Guerrilla.

is a journalist with over 15 years’ experience in the fields of media, strategic communication and political campaigning in Romania and abroad.