În timp ce mediile clasice de informare în masă cum ar fi radioul sau televiziunea sunt supravegheate de CNA, organism care poate aplica sancțiuni pentru derapaje, internetul rămâne un vest sălbatic în care limitele sunt setate, în mare, de fiecare dintre noi.
Dar cine poartă, totusi, responsabilitatea pentru greșelile influencerilor, a campaniilor de digital marketing cu mesaje gresite, a dezinformărilor sau bullingului? Ar trebui să reglementăm internetul sau îl lăsam așa? Marian Hurducaș, realizatorul acestei ediții de Upgrade 100 Live, a încercat să răspundă la aceste întrebări plus multe altele alături de Ana Maria Udriște, avocat specializat în digital și industria creativă, fondator avocatoo.ro.
Varianta podcast poate fi ascultată pe toate platformele audio. Pe Spotify, aici:
Întrebări și subiecte analizate:
- Reglementarea internetului. O facem sau nu?
- Pandemia a scos la iveală realele probleme ale internetului sau doar le-a accentuat?
- Guvernele încearcă să reglementeze mediul și digital și jucătorii principali din acest segment. Ce exemple concrete avem de încercări, dar și de reușite?
- Dreptul la liberă exprimare este invocat foarte des când vine vorba despre mesajele împrăștiate pe social media. Cum ar trebui privit și cântărit de către părțile implicate în acest joc?
- Influencerii răspund pentru ce fac online? Dar brandurile?
- Facebook face diferențe între vedete/persoane publice și plebe, că algoritmul nu se comportă la fel cu toată lumea când vine vorba de aplicarea regulilor de conduită pe platformă.
- Fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a făcut un apel la public la dezbatere pe o problema suspendării fără motiv a unor pagini de Facebook. Există vreun mod sa poți aduce un reprezentant al unei rețele de socializare in Romania? Ana Maria Udriște a fost invitată de Ciprian Teleman la consultări pe acest subiect chiar înainte de a-și da demisia din fruntea ministerului. Interviuri cu el pe tema digitalizării României și a culiselor ei, cu Ciprian Teleman, moderate de Dragoș Stanca, aici și aici.
- Pot ajunge big tech să fie catalogate drept bun de utilitate publică? Dacă da, cum și care sunt implicațiile pentru stakeholderi?
- Sunt acești giganti tech în stare să-și gestioneze propriile jucării? Sau sunt depășiți de situație?
- Reglementarile la nivel European. Măsurile și strategiile referitoare la algoritmul e AI si ML ale UE.
- Calitate vs cantitate în departamentul conținutului multimedia.
- La CSR intră și responsabilitatea de a plăti creatori de conținut multimedia cu toate lucrurile în ordine? Un exemplu de influencer care se încadrează la acestă categorie este Aluziva.
Varianta audio podcast a acestei ediții de Upgrade 100 este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania.
Următoarea ediție de Upgrade 100 Live se întâmplă luni, 4 octombrie 2021, de la 19:00, la Radio Guerrilla.