UPDATE 1.1 | Cele mai importante știri digital-tech ale lunii | Ediția August 2021 - UPGRADE 100 News
Latest Updates

UPDATE 1.1 | Cele mai importante știri digital-tech ale lunii | Ediția August 2021

Paul Alexandru vă prezintă UPDATE 1.1 ->cele mai importante știri din sfera digital-tech din luna care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. 

  • Newsletterul UPDATE 1.1 ajunge în inboxul comunității UPGRADE 100 în fiecare zi de 1, la ora 1. Vă puteți abona aici.

DISRUPTION: XIAOMI e noul lider pe piața telefoanelor smart din… Europa

 

  1. Zuckerberg pare să se fi plictisit de realitatea care îi aduce multe bătăi de cap – dar și mult profit -, astfel că Facebook va introduce prin „Horizon Workrooms” conferinţe în realitate virtuală pe platforma sa.
  2. Elon Musk spune că Tesla va construi un prototip de robot umanoid până anul viitor, care va fi capabil să efectueze sarcini repetitive și va fi conceput pe baza tehnologiei folosite acum pentru mașinile cu pilot automat.
  3. Deși anunțat în februarie, compania Motional a dezvăluit acum primele imagini Hyundai Ioniq 5, prototipul de robotaxi electric. Acesta va fi construit de Hyundai și va fi disponibil începând din 2023, prin aplicația Lyft.
  4. Xiaomi a reportat o creștere record de 64% a câștigurilor și a anunțat că va achiziționa startup-ul Deepmotion, profilat pe tehnologie de conducere autonomă, pentru ~77.3 millioane de dolari. Dacă nu știați deja, Xiaomi a devenit numărul 1 în Europa pe piaţa smartphone-urilor.
    Xiaomi va renunța la brandul ‘Mi’ începând din trimestrul al 3-lea, înlocuindu-l simplu cu ‘Xiaomi’. În trimtestrul al 4-lea MIUI va ajunge la 12.5 pentru utilizatorii Xiaomi a lansa. O altă noutate este adaptorul pentru încărcare wireless, cu o putere de 100W și la un preț sub 100 dolari. Premiera, însă, Xiaomi a fost lansarea unui prototip de câine-robot, CyberDog, o mașinărie open-source despre care compania spune că oferă nenumărate posibilități. Dacă se va dovedi un succes, brandul va rivaliza cu cei de la Boston Dynamics, ai căror roboți excelează acum la parkour.
  5. Samsung pregătește un model Galaxy Fold cu ecran pliabil pe două laturi, mult mai spațios. Acesta se anunță a fi mai fiabil și mai durabil decât predecesorii săi, dar prețul este pe măsură – 1800$.
  6. Oppo a anunțat 4 noi tehnologii noi pentru sistemele de camere de pe smartphone-urile sale: senzor RGBW pentru fotografii mai luminoase, zoom optic variabil, cameră sub ecran și stabilizarea imaginii pe 5 axe.
  7. Google promite inovații revoluționare, odată cu dezvoltarea propriului procesor (Tensor), proiectat pentru telefoanele Pixel, ce vor fi lansate în această toamnă. Printre altele, algoritmii de învățare vor permite telefonului să înțeleagă ce a dorit utilizatorul să surprindă atunci când a făcut o poză proastă, pentru a o corecta în timp real. 
  8. Intel a anunțat că va intra din 2022 pe piața plăcilor video cu brandul Arc, care va include servicii de software și hardware. 
  9. Microsoft confirmă lansarea Windows 11 pentru data de 5 octombrie 2021, însă va fi compatibil doar configurațiilor de ultimă generație. Potrivit unui sondaj desfășurat de Windows Report, jumătate dintre utilizatorii Windows ar fi dispuși să facă upgrade la Windows 11. Noua versiune va avea browser-ul Edge implicit, iar schimbarea acestuia va fi mai complicată. W11 va avea parte de upgrade pentru snipping tool, calculator, calendar și aplicația de mail.
  10. Brave, dezvoltatorul browser-ului web cu același nume, a lansat un motor de căutare ce pune accent pe protejarea intimității utilizatorilor. 
  11. Casa în care locuiește Elon Musk este una prefabricată, în valorea de 50.000$; are deja o listă de așteptare de peste 100 de mii de persoane. Cum arată în interior și ce este atât de special la ea, aflați din acest articol.
  12. Mastercard anunță că va renunța la cardurile magnetice cu bandă începând din 2024, mizând pe plățile contactless.
  13. DHL Express a comandat 12 aeronave electrice pentru flota sa de livrări; acestea vor ajunge până în 2024, vor avea o capacitate de transport de 1200 kilograme și un timp de încărcare de 30 de minute.
  14. În SUA, Angajații din restaurante, casierii sau cei care prezintă produsele în magazine încep să fie înlocuiți de coduri QR sau de sisteme automate de comandă și plată, pe fondul reducerii interacțiunilor umane provocate de pandemie.

SOCIAL MEDIA & BIG TECH: Reels copiat de Instagram de la TikTok va ajunge și pe Facebook. LinkedIn renunță la copia Stories

  1. Reels, conceptul copiat de Instagram de la TikTok de pe Instagram, va ajunge și pe Facebook. Rețeaua testează apelurile video și audio în aplicația principală de mobil, pagina de setări a aplicației va avea un nou design iar Messenger împlinește 10 ani și vine cu 4 noi opțiuni. 
  2. LinkedIn renunță la versiunea copy/paste a formatului stories dar nu renunță la idee cu totul, urmează să aflăm cum va aborda platforma deținută de Microsoft acest format inventat de Snapchat și copiat de toate platformele tech globale apoi.
  3. Instagram introduce un buton ‘Audio’ în zona de search, testează pe iOS opțiunea de aprecia story-urile și renunță la swipe-up în stories, înlocuindu-l cu stickere cu link.
  4. WhatsApp preia opțiunea de ‘View Once’ prin care puteți trimite fotografii și clipuri care dispar după deschidere, iar în curând vă veți putea muta istoricul mesajelor de WhatsApp de pe iOS pe Android.
  5. Twitter se concentrează pe voice streaming și introduce noi tool-uri în platforma Spaces, testează un nou modul de Shopping în platformă, iar după ce a cumpărat serviciul Revue, pregătește o opțiune de subscribe la newslettere cu un singur click.
  6. YouTube va benficia de o opțiune de ‘Translate’ pentru auto-traducerea comentariilor, valabilă pentru abonații de tip premium ai conturilor. YouTube introducere trailere și sondaje în chaturile de livestream și lansează o versiune ‘Premium Lite’ pentru utilizatori, liberă de anunțuri, dar fără celelalte opțiuni extra.
  7. LinkedIn adaugă opțiunea de Native Video Meeting, care să faciliteze conferințele online, video call-urile din grupurile Telegram pot suporta de acum până la 1,000 de urmăritori, iar Google Meet vă va avertiza atunci când dialogați cu ecou, iar Clubhouse adaugă un efect care va face să pară că utilizatorii sunt în aceeași încăpere: spatial audio.
  8. Spotify lansează o opțiune numită ‘Blend’, care permite prietenilor să vadă dacă au aceleași gusturi muzicale și să-și facă playlisturile împreună. 

STARTUPS & INVESTMENTS: Daniel Dines a investit în FameUp

 

  1. Start-up-ul Storis – in curs de rebranding ca Voxa -, care vrea să ajungă Netflixul cărţilor în format audio şi e-book din România, a reuşit să strângă peste 200.000 euro pe SeedBlink. 
  2. Munch, o aplicație care salvează alimentele nevândute a fost lansată și în România, în orașul Cluj Napoca. Aplicația are ca scop principal reducerea risipei alimentare, oferind la final de zi alimente la reducere.
  3. Daniel Dines, împreună cu Early Game Ventures şi alţii investesc 2,5 milioane de euro în aplicaţia mobilă FameUp, care permite oricărui utilizator Instagram (în curând Facebook şi Tik-Tok), cu minim 500 de urmăritori, să facă bani.
  4. Conform unei analize Financial Times, startup-urile care dezvoltă taxiuri aeriene au strâns anul acesta 4,3 miliarde de dolari, aproape cât în ultimii 4 ani la un loc. 
  5. Platforma Reddit spune că urmează atragă o nouă finanțare de 700 de milioane de dolari de la investitori, iar în urma acesteia compania va fi evaluată la peste 10 miliarde de dolari.
  6. Databricks, o companie IT americană care are și doi co-fondatori de origine română, este evaluată la 38 de miliarde de dolari, după o nouă finanțare de 1,5 miliarde.
  7. În primele 3 luni din 2021, 9 startup-uri israeliene au devenit unicorni – mai mult decât în orice altă țară din Europa. Chiar și așa, numărul este mai mic decât în 2020, când au fost 15, sau decât în 2019, câdn au fost 12.
  8. Gigantul olandez Prosus a plătit 4,7 miliarde de dolari pentru a achiziționa BillDesk, un procesator de plăți din India, pe care intenționează să-l combine cu platforma PayU. 
  9. LinkedIn a cumpărat Jumprope, o aplicație de tutoriale video, pentru a-și extinde tool-urile de creație. 
  10. Apple a achiziționat serviciul de streaming de muzică clasică Primephonic, pe care îl va integra în Apple Music.
  11. După ce și-au vândut către elvețienii de la Ringier publicațiile și siteurile din Europa de Est, nemții de la Axel Springer au cumpărat publicația Politico, fondată în SUA, într-o achiziție estimată la suma aparent surprinzătoare de 1 miliard de euro.

eCOMMERCE & RETAIL: evoMAG va vinde prin Elefant.ro și lupta sellerilor Amazon cu review-urile negative

  1. Toate cele mai valoroase 20 de branduri din lume în 2020 sunt prezente și în România.
  2. Românii au lăsat anul trecut în magazine 7,9 miliarde de lei pe bere, nișă care a crescut cu 6,6% pe fondul închiderii HoReCa.
  3. Conform unui raport al platformei de plăți PayU, românii au cheltuit 1,8 miliarde de dolari pentru educație în 2020, iar până la finalul anului 2025 acestea vor depăși 2,2 miliarde de dolari.
  4. Românii au băut lapte de soia, ovăz, cocos sau chiar mazăre în valoare de 86 mil. lei anul trecut. Piaţa laptelui vegetal a crescut în pandemie cu aproape 50%, de două ori mai repede ca înainte.
  5. Românii au folosit în ultimele 12 luni medicamente în valoare totală de 19 miliarde lei (3,9 miliarde euro), în creştere cu 10,6%; în volum, creşterea a fost de doar 0,6%. Cinci companii de medicamente au crescut cu peste 20% volumul de produse puse pe rafturile farmaciilor din România în ultimii 5 ani.
  6. Începând din luna august, evoMAG va comercializa o parte din produsele aflate în oferta sa și pe Elefant.ro.
  7. Conform unui raport al The Wall Street Journal, vânzătorii de pe Amazon urmăresc cumpărătorii și se roagă de aceștia să-și șteargă reviewurile negative, chiar rambursându-le înapoi sumele cheltuite.

ADVERTISING & MARCOM: 100 de milioane de followeri pe TikTok fără a spune vreun cuvânt

  1. IAB România a prezentat primul program de certificare în Influencer Marketing din România.
  2. Cum să folosiți inteligența artificială pentru a vă îmbunătăți rezultatele PPC
  3. Google Ads introduce noi reguli în ce privește criptomonedele
  4. Facebook anunță un generator de idei de campanie care va ajuta micile business-uri. Despre toate noutățile lunii august pe Facebook, puteți citi aici
  5. Noi opțiuni sunt valabile începând din luna august în Microsoft Ads.
  6. Ce sunt TikTok Spark Ads și de ce ar trebui să investiți în acestea, eventual
  7. TikTok l-a felicitat pe Khaby Lame pentru atingerea numărului de 100 de milioane de followeri, fără a spune nici măcar un cuvânt.
  8. Planable, platforma cu ADN “Made in Moldova” care simplifică activitatea online a echipelor de marketing oferind o serie de funcționalități pentru Facebook, Instagram, Twitter, LinkdeIn, Google My Business și YouTube, va permite utilizatorilor să își planifice conținutul video pentru TikTok.
  9. Platforma de mesagerie Telegram intră în clubul elitelor după ce aplicația a fost downloadată de peste 1 miliard de ori la nivel global.
  10. TikTok a fost cea mai descărcată aplicaţie din 2020, depăşind Facebook, și are toate șansele să fie cea mai downloadată și anul acesta, deținând deja locul 1 în ultimele luni

TECH & POLITICS: Cum îți poți vinde chipul pentru deep fakes, amenzi în Rusia pentru giganții tech, miliarde de dolari din fake news

  1. Google vrea să-și îmbunătățească motorul de căutare, cu ajutorul unei noi tehnologii de inteligență artificială. Va folosi imagini, fișiere video și audio sau traduceri pentru a pune cuvintele în context și a oferi rezultate utile pentru interogările mai complexe ale utilizatorilor.
  2. Ultima tehnologie pusă la punct de către NVIDIA’s va face vocile de inteligență artificială să fie mai expresive și mai realistice.
  3. BeachBot, un robot realizat de 2 antreprenori olandezi folosește inteligența artificială pentru a detecta gunoiul și pentru a ajuta la curățarea plajelor. 
  4. Deutsche Telekom a organizat o echipă de experți internaționali care să finalizeze cu ajutorul inteligenţei artificiale cea de-a 10-a Simfonie Beethoven, începută dar neterminată de compozitorul german. Varianta completă va fi prezentată în luna Noiembrie.
  5. T-Mobile a anunțat că datele personale ale ~7,8 milioane de clienți au fost furate, în urma atacului cibernetic asupra serverelor companiei.
  6. Se practică deja și ar putea fi o nouă idee afacere: îți vinzi fața și vocea pentru un deepfake de business
  7. Într-un test recent, inteligența artificială a reușit să creeze mesaje de phishing mai credibile decât ale oamenilor
  8. Firma de curierat DPD România a fost ținta unui atac de phishing. Mai mulți clienți au primit un mesaj prin e-mail expediat de la o adresa fără legătură cu compania, prin care erau îndemnați să își modifice datele livrării accesând un link-capcană. Alte atacuri de tip phishing au fost în numele BCR și CEC Bank. Folosind identitatea băncilor, atacatorii trimit email-uri în care anunță clienții că le-a fost blocat contul și susțin că poate fi deblocat prin introducerea datelor personale pe o platformă compromisă.
  9. Zoom a fost de acord să plătească despăgubiri de 85 millioane dolari unor utilizatori ce au dat în judecată compania pentru că au share-uit date cu Facebook, Google, LinkedIn.
  10. Rusia a amendat Booking.com cu 175 de milioane de dolari pentru monopol, după ce platforma ar fi interzis hotelurilor și pensiunilor să ofere servicii la prețuri mai scăzute pe alte platforme. O instanță din Moscova a dat amenzi în valoare de aproape 200.000$ companiei Google pentru că aceasta ar fi încălcat legile Rusiei privind conținutul interzis. Alte amenzi au fost date în Rusia către Twitter, Facebook şi WhatsApp, pentru că nu au stocat datele utilizatorilor ruşi pe serverele locale. 
  11. Noile reguli din China restricționează accesul copiilor la jocuri video online la numai 3 ore pe săptămână.
  12. După ce Apple a anunțat că va scana fotografiile stocate pe iPhone-uri și iCloud după abuzuri asupra minorilor, angajații Apple au inundat forumul intern al companiei cu sute de mesaje prin care atrag atenția că softul ar putea fi exploatat de guverne represive. Șeful WhatsApp a criticat decizia Apple și a profitat de moment pentru a anunța că Facebook nu va scana mesajele și imaginile trimise de utilizatori.
  13. Facebook introduce criptarea mesajelor pe Messenger și pe Instagram, Tinder va cere tuturor verificarea cu buletinul a conturilor, Instagram impune verificarea vârstei persoanelor pentru a mai putea folosi aplicația, iar WhatsApp nu va mai obliga utilizatorii să trimită date către Facebook.
  14. La mijlocul lunii august, platforma OnlyFans a anunțat că de la 1 octombrie va interzice pornografia, dar nu și conținutul nud. Afectând lucrătorii sexuali pentru care a promis alte soluții și în urma boicotului anunțat în online, OnlyFans a suspendat decizia.
  15. După Facebook, şi Youtube a luat măsura de a nu permite talibanilor să administreze vreun cont sau să-l creeze.
  16. Un studiu realizat de NewsGuard, care urmăreşte dezinformarea online, şi de compania de măsurare a traficului Comscore arată că miliarde de dolari ajung an de an la site-urile conspiraţioniste şi de fake-news, promovate gratuit la rândul lor prin rețelele de socializare. 
  17. În perioada aceasta TikTok, Reddit și Facebook “se luptă” cu dezinformările privind ivermectina. Despre cum se promovează aceasta prin Facebook Ads, puteți citi aici. Mai mult, antivacciniști au descoperit cum să fenteze AI-ul Facebook pentru a nu mai suspendați în urma raportărilor pentru informații false.

CRYPTO & BLOCKCHAIN: Salariu în cripto, Gypsycoin și NFT-ul cu codul sursă al WWW vândut cu 5.4 milioane $

  1. În 6 luni, numărul deținătorilor de criptomonede s-a dublat, la peste 220 de milioane. 
  2. Inventatorul WWW Tim Berners-Lee (foto)a vândut în format NFT imaginea primului cod sursă original care a dus la ce numim azi Internet cu 5.4 milioane de dolari. Licitația a început de la doar 1,000 USD.
  3. Peste 600 de milioane de dolari în criptomonede au fost furate de hackeri, în cel mai mare furt din istoria activelor digitale. Între timp, păgubitul Poly Network a anunțat că toate cele 610 milioane $ au fost returnate, hackerii recunoscând că au făcut acest lucru “pentru distracție”.
  4. Liquid, cea mai mare companie japoneză de tranzacționare a criptomonedelor, a fost ținta unui atac cibernetic, în urma căruia estimează că i-au fost furate aproape 100 de milioane de dolari în bitcoin și ethereum.
  5. Compania rusă de securitate IT Kaspersky a anunțat că a detectat la nivel global mai mult de 1.500 de site-uri frauduloase care vizau potenţialii investitori în criptomonede
  6. Clubul parizian de fotbal PSG va plăti în criptomonede o parte din pachetul salarial al lui Lionel Messi, de ~30 de milioane de euro anual. Monedele utilizate au fost lansate de club pentru suporteri, care au și posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în unele decizii manageriale minore. Prețul de tranzacție al criptomonedelor a crescut rapid la începutul lunii.
  7. Daniel Cioabă, autointitular regele romilor, anunță dezvoltarea unui nou proiect de criptomonedă: Gypsycoin. El ar dori ca prin noul proiect să combată discriminarea și xenofobia, dar și să contribuie la dezvoltara socială și educațională a romilor.
  8. O familie care și-a pariat economiile pe bitcoin când acesta era 900$ își ține acum rezerva digitală în digitală în locații secrete de pe 4 continente diferite. 
  9. Un dealer de droguri suedez s-a îmbogățit cât timp a stat în închisoare, valoarea monezilor bitcoin deținute crescând cu 1,5 millioane de dolari.
  10. În loc să aibă o tarabă cu limonadă, doi frați de 14 și respectiv 9 ani obțin lunar ~32.000 $ minând Ethereum.
  11. Un copil de 12 ani a obținut 290.000 de lire dintr-o serie de NFT-uri cu desene pixelate reprezentând balene. Acesta a fost al doilea proiect digital al său, după o altă serie inspirată din Minecraft, dar care s-a vândut pentru mult mai puțin.
  12. Visa a cumpărat un CryptoPunk – unul dintre cele 10.000 de caractere digitale foarte căutate pe blockchain-ul Ethereum – pentru ~150.000 de dolari.
  13. CryptoPunks a depășit un miliard de dolari în vânzări, devenind al doilea cel mai proiect NFT bazat pe Ethereum.  Dacă nu știți ce sunt CryptoPunks, aflați de aici, iar despre NFT-uri și cum funcționează, aflați din articolul The Verge.
  14. Platforma Salarium anunță încheierea unui parteneriat cu Alpha Bank România, astfel încât orice angajat din România care posedă un card de salariu poate să acceseze în avans sume din salariul propriu prin aplicație.

Cam asta am avut de remarcat în luna august 2021 din lumea digital and tech. Pe data viitoare. Adică pe data de 1 octombrie, la 1 AM…