Paul Alexandru, specialist în digital marketing și creator de conținut, vă prezintă începând cu această lună UPGRADE 100 Update -> cele mai importante știri de reținut în universul digital-tech, din perspectiva României.
Iată prima ediție APRILIE, 2021 / 04.21
-
STARTUPS: Prima companie tech din România listată la Bursa din New York
- UiPath este prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange. Cu 23% au crescut acțiunile UiPath până la sfârșitul primei zile de listare, devenind una dintre cel mai mari IPOuri din istoria listării pe bursă a companiilor software din SUA.
“În urmă cu 6 ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din București” – Daniel Dines, UiPath
- Startupul IT românesc MeetGeek a primit 150.000 euro să dezvolte un asistent pentru utilizatorii Google Meet, Zoom și Microsoft Teams
- Fintech-ul românesc FintechOS a ridicat o nouă rundă de finanțare și angajează 120 de oameni.
- Microsoft va plăti 16 miliarde de dolari pentru a cumpăra Nuance Communications, firma de inteligență artificială care a creat tehnologia vocală a asistentului Siri de pe produsele Apple.
- Snapchat achiziționează Screenshop, o aplicație de recomandări specializată pe fashion.
- Twitter își deschide primele birouri în Africa, alegând Ghana. Angajații, însă, vor lucra remote deocamdată, din cauza pandemiei.
- Aplicația web australiană Canva – care l-a angajat pe celebrul Guy Kawasaki ex-Apple ca promotor – a ajuns să valoreze 15 miliarde dolari
-
DISRUPTION: Toată lumea pariază pe voce ca “the next big thing” în social media
- Clubhouse introduce modalități de plată rapidă, pentru susținerea creatorilor de conținut, versiunea de Android se anunță tot mai aproape de lansare, Cefaci.online a realizat primul studiu ce prezintă profilul utilizatorului român de Clubhouse. Twitter a purtat negocieri pentru a cumpăra cu 4 miliarde dolari rețeaua socială, dar nu s-a ajuns la un acord. Platforma s-a confruntat și cu o scurgere masivă de date, fiind afectați peste 1,3 milioane de utilizatori.
- În România, Clubhouse a ajuns să aibă peste 255.000 de utilizatori până la jumătatea lunii aprilie, care ar însemna aproximativ 44% dintre utilizatorii de iPhone din mediul urban. Datele oferite de Digitas România şi Data Intelligence Team mai spun că majoritatea s-a alăturat CH pentru dezvoltare personală și fac parte din 1-3 cluburi.
- Pentru că toți giganții internetului vor să aibă ce are Clubhouse, s-au anunțat: Reddit Talks, în versiunea Reddit, dar și audio rooms private pentru conversații audio. Facebook intră în grupul rețelelor sociale audio cu noi intrumente și oportunități de monetizare, plus noi tool-uri pentru Soundbites, audio rooms în grupuri și zonă dedicată pentru pdocasturi pe pagini. În paralel, Facebook pregătește ‘Hotline’, o nouă rețea socială audio separată.
- Facebook mai testează o aplicație video pentru speed-dating, numită ‘Sparked’, coduri QR pentru asigurarea plăților peer-to-peer, fundalurile verzi pentru Stories, dar și butoanele de vot pentru comentarii în interiorul grupurilor. O altă funcție nouă este cea care va permite exportul postărilor în Google Docs, Blogger și WordPress.com.
- TikTok a dezvăluit, oficial, câţi utilizatori spune că are la nivel global: peste 700 de milioane. Luna aceasta, a introdus subtitrări automate pentru a crește accesibilitatea clipurilor, efecte muzicale interactive și un nou editor video pentru a ajuta brandurile să creeze clipuri autentice.
- În timp ce Facebook anunță că va marca paginile de satiră, pentru ca utilizatorii să le deosebească de fake news, Google Discover exclude satira și alte 4 tipuri de conținut.
- Apple a copiat Tile și a anunțat oficial ca pe o idee nouă AirTag, un dispozitiv prin care îți poți urmări bunurile, ca să nu le pierzi.
- Spotify lansează în serie limitată un gadget numit Car Thing. Poate fi controlat vocal, se conectează prin Bluetooth și este dedicat mașinilor mai vechi, unde casetofoanele nu se pot conencta cu telefoanele mobile.
- Și, dacă tot am început cu Clubhouse, și liderul Spotify zice că live audio sunt noile stories.
-
eCOMMERCE: 1 miliard de dolari cheltuiți online în fashion, în România
- Un sfert din tranzacțiile ecommerce la nivel european se realizează internațional și e în continuă creștere.
- Care sunt principalele trend-uri în ecommerce, în 2021, pe care antreprenorii ar trebui să le cunoască
- Elena Gheorghe, Country Manager la PayU România, preconizează ca, până la finele anului 2021, bugetele pentru cumpărăturile online în categoria fashion să crească cu 75%, trecând pentru prima dată de 1 miliard de dolari.
- Trend în România, după 1 an de pandemie: cumpărătorii vor mai puține vizite de la curieri și mai multe livrări la locker. În Europa s-a înregistrat o creștere cu 40% a punctelor de pick-up/drop-off
- Infografic: Cum a crescut, în 2020, comerțul prin intermediul social media
-
ADS & MARCOM: Cum va arăta marketingul online după ce Google va renunța la 3rd party cookies?
- Se discută tot mai mult despre cum va arăta marketing-ul online după ce Google va renunța la cookie-urile din surse terțe; câteva sfaturi pentru campaniile PPC, dar și pentru directorii de marcomm.
- O schimbare importantă în Google Ads: eliminarea din campanii a posibilității de targetare tROAS și tCPA. Acestea nu dispar definitiv, ci doar vor fi integrate în alte strategii automate de licitare.
- Noutăți importante și în Microsoft Ads: video ads, import din Facebook a audiențelor și cupoane & comparatoare de prețuri în browser-ul Edge. Platforma de promovarea va avea și formate de anunț pentru hoteluri & tururi ghidate, plus noi intrumente de licitare. Au mai fost anunțate și alte îmbunătățiri în campanii, la nivel de dynamic remarketing, audiențe in-market și extensii de promoție.
- În afara Facebook, Google și Microsoft Ads, business-urile pot încerca să se promoveze și prin Reddit Ads. De curând, Reddit a lansat ‘Reddit Ads Formula’, o platforma de învățare pentru promovarea prin intermediul rețelei.
- YouTube a anunțat că își extinde monetizarea către noi tipuri de conținut. Platforma are și un Blocklist, bazat pe cel puțin 86 de cuvinte-cheie.
- Clipuri pentru TikTok se pot realiza și din afara aplicației, folosind TikTok Video Editor. TikTok lansează și Lead Ads, de tip formular.
- Facebook lansează un miniplayer Spotify în aplicația de mobil, dând posibilitatea utilizatorilor să asculte muzica și podcasturile direct în feed.
- Twitter vine cu o serie de upgrade-uri importante, precum profiluri de business, urcarea imaginilor 4K în aplicațiile Android și iOS, un nou buton pentru donații către creatorii de conținut, plus alte noi tool-uri.
- Apple a lansat noul update iOS 14.5 pentru iPhone. Noutatea o reprezintă introducerea opțiunii prin care utilizatorul trebuie să-și dea acordul înainte de a fi urmărit de companiile de publicitate.
-
TECH & DEMOCRACY: Lupta big tech cu autoritățile europene se intensifică
- UE ia în considerare să interzică utilizarea inteligenței artificiale pentru supravegherea în masă și scoruri acordate individual cetățenilor.
- Facebook plănuiește să extindă criptarea mesajelor, de la WhatsApp către Messenger și Instagram, însă UK vrea să interzică această intenție. Motivul? Tehnologia ar permite ca abuzurile asupra copiilor să continue în online și ar preveni arestarea hărțuitorilor sexuali, în schimbul privacy-ului. WhatsApp a transmis că lunar peste 300.000 de conturi sunt blocate pentru că trimit copiilor imagini cu conținut explicit. Asupra lui Mark Zuckerberg se fac presiuni și pentru a renunța la noua inițiativă a unui Instagram dedicat copiilor sub 13 ani.
- În UK, un update al aplicației de tracking pentru COVID-19 a fost blocat de către Apple și Google, pentru că ar viola regulile ce previn colectarea de date privind locația utilizatorilor. Google ar fi promis dinainte că aplicația este complet privată, însă nu a fost.
- Anunțuri financiare ori privind credite și alte servicii bancare ar fi fost targetate în funcție de vârstă pe Facebook, ceea ce încalcă politica anti-discriminare a lor.
- Autoritatea pentru Concurență a UE acuză Apple de abuz de poziție dominantă, deoarece “restricționează alte aplicații concurente Apple Music în magazinul său digital”. Investigația a fost lansată în urma unei reclamații din partea Spotify.
- Publicația Daily Mail a dat în judecată Google, pe motiv că ar primi mai multe încăsări din publicitatea online faţă de ziarele din Marea Britanie. Tot în UK, TikTok este dată în judecată pentru că ar fi colectat ilegal date personale ale copiilor.
- Reuters trece la articole cu plată și introduce un abonament lunar de 35$.
- Facebook este acuzat de neglijare în implicarea împotriva dezinformărilor legate de COVID-19, în Europa.
-
CRYPTO & BLOCKCHAIN: eGold, criptomoneda Elrond, e acceptată ca metodă de plată de Universitatea din Sibiu
- Un studiu avertizează că minarea de Bitcoin în China va depăși consumul de energie din 181 de țări până în 2024. Bitcoin a stabilit un nou record, tranzacționându-se la peste 63.000 de dolari înaintea listării Coinbase.
- Ghid CNN: ce să alegeți între Bitcoin, Ethereum, Dogecoin sau alte alte monede virtuale? Da, Dogecoin, început ca o glumă în 2013, încă mai există.
- Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, iar caracterizează criptomonedele drept active ”extrem de riscante”.
- Caz practic: începând din iulie, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu va permite plata taxelor de admitere în monedă virtuală, plățile fiind făcute prin eGold, criptomoneda creată la Sibiu -> despre care publicul UPGRADE 100 a aflat, în premieră, în aprilie 2019 (atunci un eGold era sub un euro; la ora scrierii acestui text valoarea este peste 170 de dolari).
- Tesla a vândut deja o parte dintre monedele Bitcoin achiziționate cu 1.5 miliarde dolari, confirmând un profit de ~100 de milioane $, fiind probabil cea mai avantajoasă tranzacție făcută de compania americană.
- Semn că viitorul tranzacțiilor în criptomonede este tot mai aproape, guvernul britanic a cerut Băncii Centrale să analizeze lansarea propriei monede digitale, sub numele de ‘Britcoin’.
- Ce este un NFT, de unde a început noua febră a criptoartei și cum funcționează noua piață de artă, explică Irina Bako, o artistă digitală din România. NFT-urile sunt și ele perisabile, dacă nu sunteți atenți.
- În România, Florin Dumitrescu lansează un pachet NFT, devenind astfel primul chef din România ce adoptă acest trend digital.
- Momentul lansării mesajului “$GME GO BRRR”, al românilor de la TPS Engage, pe ecranul digital din Times Square, a fost transformat într-un NFT.
- Și Untold vrea să monetizeze afacerea folosind noua tehnologie digitală. Au și lansat deja primele NFT-uri, sub forma a două colecții de cărți de tarot care ilustrează personaje magice de pe tărâmul festivalului.
- NFT-uri au mai lansat de curând Mick Jagger & Dave Grohl, Scooter prin noul album sau The Weeknd printr-o colecție d elucrări grafice.
- Ok, și Dan Diaconescu – să ne mai și relaxăm. Diferența e că, în cazul CryptoDan-ului… chiar o să știm ce pierdem 😉
Acestea au fost principalele noutăți digital-tech ale lunii 04.21. Revenim cu recapitularea lunii mai, Update 05.21 -> pe 1 iunie. O lună mai cu soare și vești bune!